Hogyan válasszunk pszichológust vagy pszichoterápiát?

Életünk bizonyos pontjain bármelyikünk érezheti úgy, hogy problémái túlnőnek rajta, és jól jönne a szakértő segítség a dolgok rendezéséhez. A segítségkéréshez legtöbbször nem kell komoly traumának történnie, hiszen a mindennapi élet veszteségei, stresszei és bosszúságai is sokszor elegendőek ahhoz, hogy padlóra kerüljünk.

Manapság az emberek egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy élnek a pszichoterápia nyújtotta lehetőségekkel - legtöbbször házassági vagy párkapcsolati, családi, munkahelyi problémák, krízisek vagy veszteségek, esetleg függőség vagy hangulati zavarok kezelésében. Mégis gyakorta hangzik el a kérdés: hogyan válasszunk a pszichológusok és a terápiás módszerek választékából? Stoll Dániel szakpszichológus segít eligazodni a hét leggyakrabban felmerülő kérdés között.

1. Kezdjük az alapoknál! Mikor érdemes szakemberhez fordulni?
A pszichológiai kezelésnek vannak általános javallatai. Ajánlott szakemberhez fordulni, ha leküzdhetetlen szomorúságot vagy reménytelenséget érez, erős szorongást tapasztal, mely tünetek jelentősen nehezítik a mindennapi tevékenységek ellátásában. Érdemes élni a terápia nyújtotta lehetőségekkel, ha azt érezi, hogy egy-egy problémát nem képes a korábbi jól bevált eszközeivel megoldani, veszteségen, traumán túljutni.

A pszichoterápia hatóköre rendkívül széles, hiszen a kezelés tárgyát képezheti szinte bármi, ami az egyénnek problémát jelent, boldogulásában akadályozza.

2. Pszichiáter? Pszichológus? Klinikai szakpszichológus? Pszichoterapeuta? Segítünk az eligazodásban!
Ezek a fogalmak mind mást és mást jelölnek, de hasonlóságuk miatt félrevezethetik a választásban. A pszichiáter szakorvosi végzettség, olyan szakembereket jelöl, akik pszichiátriai zavarok gyógyszeres kezelésével foglalkoznak. Sok esetben célravezető kombinált terápiát (pszichoterápiát és gyógyszert) alkalmazni, ezért szakpszichológus vagy pszichoterapeuta és pszichiáter gyakorta együtt dolgozik. A pszichológus, önmagában nem végez gyógyítást, klinikai szakpszichológusi és pszichoterápiás továbbképzést követően szerzi meg a gyógyításhoz szükséges képesítést. Pszichoterapeuta lehet klinikai szakpszichológus vagy bármely szakorvos, aki megszerzi a pszichoterapeuta szakvizsgáját.

3. Mit jelent a pszichoterápia?
A pszichoterápia általános megfogalmazásban lélektani eszközökkel végzett gyógyító beavatkozás, speciális emberi kapcsolat, melyben a terapeuta szakmai ismeretei felhasználásával segíti a páciens változását. Lényeges különbség a hétköznapi beszélgetésektől, hogy a terapeuta nem része a kezelt magánéletének, ezért képes megőrizni függetlenségét és viszonylagos objektivitását. A gyógyító eljárásnak háromféle elvárásnak kell megfelelnie: (1) a módszernek pszichoterápiás elméleten kell alapulnia (2) meg kell felelnie a szakma etikai szabályainak; (3) az adott módszernek tudományosan igazolt hatékonysággal kell rendelkeznie.

4. Ki végezhet pszichoterápiát?
A pszichoterápia gyógyító tevékenység, egészségügyi engedélyhez kötött. Kezelést klinikai szakpszichológus, valamint pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkező klinikus és szakorvos végezhet. Szakmai felügyelet mellett (szupervízióval) már a képzésben lévő jelöltek is jogosultak a tevékenység gyakorlására.

5. Melyek a bizonyítottan hatékony pszichoterápiás módszerek?
Magyarországon a pszichoterápiás képzésnek két meghatározó vonulata a pszichodinamikus és a kognitív-viselkedésterápiás irányzat, melyek egyaránt tudományosan igazolt hatékonysággal bírnak. Emellett számos úgynevezett módszerspecifikus képzés biztosít technikai ismereteket a szakembereknek. A Magyarországon akkreditált terápiás módszerek a következőek: pszichoanalízis, pszichoanalitikusan orientált terápia, kognitív és viselkedésterápia, relaxáció és szimbólumterápia, hipnoterápia, integratív terápia, személyközpontú terápia, pár- és családterápia, jungi analízis, aktív-analízis, pszichodráma, csoportanalízis stb.

6. És ami a legfontosabb: hogyan válasszunk pszichológust?
A szakpszichológus vagy pszichoterapeuta és a páciens szövetséget alkotva együtt dolgoznak a probléma megoldásán. A szakember választásában talán a legfontosabb tényező az összhang, amit az első találkozások alkalmával tud megtapasztalni. Miután meggyőződött arról, hogy kezelője birtokában van a szükséges szakmai jogosítványoknak, arra összpontosítson, hogy mennyire érzi magát komfortosan az adott szakembernél.

7. Nem baj, ha szorong nekikezdeni!
Mindenki így van ezzel – izgulunk mielőtt meghozunk egy fontos döntést. A pszichoterápia vagy önismereti foglalkozás elkezdése különleges elhatározás, hiszen az a célja, hogy változtassunk életünkön. Keressen egy szimpatikus szakembert, és bármilyen kérdése adódik, beszélje át vele személyesen.