A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Hogyan válasszunk pszichológust vagy pszichoterápiát?

Életünk bizonyos pontjain bármelyikünk érezheti úgy, hogy problémái túlnőnek rajta, és jól jönne a szakértő segítség a dolgok rendezéséhez. A segítségkéréshez legtöbbször nem kell komoly traumának történnie, hiszen a mindennapi élet veszteségei, stresszei és bosszúságai is sokszor elegendőek ahhoz, hogy padlóra kerüljünk.

Manapság az emberek egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy élnek a pszichoterápia nyújtotta lehetőségekkel - legtöbbször házassági vagy párkapcsolati, családi, munkahelyi problémák, krízisek vagy veszteségek, esetleg függőség vagy hangulati zavarok kezelésében. Mégis gyakorta hangzik el a kérdés: hogyan válasszunk a pszichológusok és a terápiás módszerek választékából? Stoll Dániel szakpszichológus segít eligazodni a hét leggyakrabban felmerülő kérdés között.

1. Kezdjük az alapoknál! Mikor érdemes szakemberhez fordulni?
A pszichológiai kezelésnek vannak általános javallatai. Ajánlott szakemberhez fordulni, ha leküzdhetetlen szomorúságot vagy reménytelenséget érez, erős szorongást tapasztal, mely tünetek jelentősen nehezítik a mindennapi tevékenységek ellátásában. Érdemes élni a terápia nyújtotta lehetőségekkel, ha azt érezi, hogy egy-egy problémát nem képes a korábbi jól bevált eszközeivel megoldani, veszteségen, traumán túljutni.

A pszichoterápia hatóköre rendkívül széles, hiszen a kezelés tárgyát képezheti szinte bármi, ami az egyénnek problémát jelent, boldogulásában akadályozza.

2. Pszichiáter? Pszichológus? Klinikai szakpszichológus? Pszichoterapeuta? Segítünk az eligazodásban!
Ezek a fogalmak mind mást és mást jelölnek, de hasonlóságuk miatt félrevezethetik a választásban. A pszichiáter szakorvosi végzettség, olyan szakembereket jelöl, akik pszichiátriai zavarok gyógyszeres kezelésével foglalkoznak. Sok esetben célravezető kombinált terápiát (pszichoterápiát és gyógyszert) alkalmazni, ezért szakpszichológus vagy pszichoterapeuta és pszichiáter gyakorta együtt dolgozik. A pszichológus, önmagában nem végez gyógyítást, klinikai szakpszichológusi és pszichoterápiás továbbképzést követően szerzi meg a gyógyításhoz szükséges képesítést. Pszichoterapeuta lehet klinikai szakpszichológus vagy bármely szakorvos, aki megszerzi a pszichoterapeuta szakvizsgáját.

3. Mit jelent a pszichoterápia?
A pszichoterápia általános megfogalmazásban lélektani eszközökkel végzett gyógyító beavatkozás, speciális emberi kapcsolat, melyben a terapeuta szakmai ismeretei felhasználásával segíti a páciens változását. Lényeges különbség a hétköznapi beszélgetésektől, hogy a terapeuta nem része a kezelt magánéletének, ezért képes megőrizni függetlenségét és viszonylagos objektivitását. A gyógyító eljárásnak háromféle elvárásnak kell megfelelnie: (1) a módszernek pszichoterápiás elméleten kell alapulnia (2) meg kell felelnie a szakma etikai szabályainak; (3) az adott módszernek tudományosan igazolt hatékonysággal kell rendelkeznie.

4. Ki végezhet pszichoterápiát?
A pszichoterápia gyógyító tevékenység, egészségügyi engedélyhez kötött. Kezelést klinikai szakpszichológus, valamint pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkező klinikus és szakorvos végezhet. Szakmai felügyelet mellett (szupervízióval) már a képzésben lévő jelöltek is jogosultak a tevékenység gyakorlására.

5. Melyek a bizonyítottan hatékony pszichoterápiás módszerek?
Magyarországon a pszichoterápiás képzésnek két meghatározó vonulata a pszichodinamikus és a kognitív-viselkedésterápiás irányzat, melyek egyaránt tudományosan igazolt hatékonysággal bírnak. Emellett számos úgynevezett módszerspecifikus képzés biztosít technikai ismereteket a szakembereknek. A Magyarországon akkreditált terápiás módszerek a következőek: pszichoanalízis, pszichoanalitikusan orientált terápia, kognitív és viselkedésterápia, relaxáció és szimbólumterápia, hipnoterápia, integratív terápia, személyközpontú terápia, pár- és családterápia, jungi analízis, aktív-analízis, pszichodráma, csoportanalízis stb.

6. És ami a legfontosabb: hogyan válasszunk pszichológust?
A szakpszichológus vagy pszichoterapeuta és a páciens szövetséget alkotva együtt dolgoznak a probléma megoldásán. A szakember választásában talán a legfontosabb tényező az összhang, amit az első találkozások alkalmával tud megtapasztalni. Miután meggyőződött arról, hogy kezelője birtokában van a szükséges szakmai jogosítványoknak, arra összpontosítson, hogy mennyire érzi magát komfortosan az adott szakembernél.

7. Nem baj, ha szorong nekikezdeni!
Mindenki így van ezzel – izgulunk mielőtt meghozunk egy fontos döntést. A pszichoterápia vagy önismereti foglalkozás elkezdése különleges elhatározás, hiszen az a célja, hogy változtassunk életünkön. Keressen egy szimpatikus szakembert, és bármilyen kérdése adódik, beszélje át vele személyesen.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó témák