A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gyermekradiológia

Kedves Szülők és Gyerekek!

Az ember számára a legfontosabb dolog a világon az egészség, mert ha az van, akkor minden lehetséges. Fizikai és lelki mivoltunk ennek függvénye.

Ha egészségesek vagyunk, akkor megadhatjuk magunknak és családunknak a szellemi, anyagi biztonságot és függetlenséget. A felnőtt ember saját egészségénél csak a gyermeke egészségét tartja fontosabbnak, mivel Őt magánál is jobban szereti. Az egészség megóvásában a legfontosabb lépés a megelőzés. Szerencsés dolog - ha megtehetjük - hogy esélyt sem adunk a betegség kifejlődésének, annak hogy, eluralkodjon a szervezetünkön. Csírájában kell megoldani, megsemmisíteni a normálistól kórosan eltérő szervezeti jelenségeket, betegségeket. Ezért nagyon fontos a megelőzés, "a prevenció", hogy megőrizzük azt az életenergiát, amellyel egyébként a betegség ellen küzdenénk. Őrizzük meg ezt az energiát, hogy a jólétünk és boldogságunk kialakítására és stabilizálására fordíthassuk.

Javasoljuk az egészség-ellenőrző vizsgálatok elvégeztetését az egész családnak, felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Az egészségellenőrző vagy szűrő vizsgálatok minden korosztály számára ajánlottak.
Intézetünkben, a Budai Egészségközpontban a felnőtt szűrővizsgálatoknak már hagyománya van. A visszajelzések csak örömünkre szolgálnak. Most lehetőséget adunk a szülőknek arra, hogy gyermekeiket is hozzák el a szűrővizsgálatokra. A vizsgálatot a szülő igényelheti és mi gyermeke korának megfelelő "szűrőjellegű vizsgálati csomag"-ot javaslunk, melyet az egyeztetett időpontban elvégzünk, és írásos véleményt mondunk. A gyermekek korának megfelelő vizsgálati csomagokba igyekeztünk olyan vizsgálatokat választani, melyek nem fájdalmasak, és káros hatásuk sincs.

Elsősorban ultrahang vizsgálatokról van szó, ugyanis az ultrahang nyaláb segítségével vizsgálni tudjuk a hasi szerveket, a lágy részeket és a koponyát.

Koponya ultrahang vizsgálat csak addig lehetséges, míg a kutacsok nyitottak. A nyitott kutacs "ablakot tár" az ultrahang számára, hogy elvégezhessük a vizsgálatot. Azért fontos ez a vizsgálat, mert segítségével kiszűrhetjük az agyvíz képződés rendellenességeit, és azok következményeit.

Mindenki számára ismert a csípő szűrővizsgálatok jelentősége is. Ultrahang vizsgálattal megállapítható a csípőficam vagy csípő gyengeség lehetősége, és természetesen nagyon fontos pozitív esetben a megoldás, a terápia mielőbbi bevezetése.

A gyermekkor minden szakaszában fontos lehet a hasi szervek ultrahang áttekintése, azok elhelyezkedése, alakja, szöveti szerkezetének a megállapítása. Így már korán felismerhetjük a fejlődési "anomáliákat" variációkat vagy rendellenességeket, melyek később nagyobb bajt okoznának. Például: már az anyaméhben kimutatható a magzat veseüreg tágulata, mely a születés után vagy megszűnik, vagy tovább fokozódik. Abban az esetben, ha a tágulat a későbbi összehasonlító vizsgálatok során stagnál vagy nő, akkor még időben megoldást lehet találni a vese szövetének károsodása nélkül.

Sajnos gyermekkorban is előfordulnak jó és rosszindulatú daganatok. Előfordulnak olyan csíraképződmények is, melyek alattomosan növekednek, és csak később alakulnak daganattá, vagy később kerülnek felismerésre. Ezek akár súlyos mulasztások is lehetnek. Ezért ajánljuk a hasi ultrahang vizsgálat elvégzését a gyermekkor néhány viharos fejlődési szakaszában.

Lehetőség van az érettség fokának a megítélésére. Ezt is ultrahang vizsgálattal végezzük, áttekintve a csont magvak és érési zónák területét. Néhány belső elválasztású mirigy vizsgálata is lehetővé vált az ultrahang számára. Így például a pajzsmirigy vizsgálata az esetleges jódhiány következményeinek a felismerésére, vagy a nyálmirigyek illetve a mellékvese elváltozásainak a feltérképezése a további zavartalan fejlődés érdekében.
A petefészkek, emlők, herék ultrahang vizsgálata a nemi érés és esetlegesen a fejlődési variációk szempontjából lehet fontos. Bár e szervek betegsége is előfordulhat gyermekkorban.

A gyermekgyógyászok, gyermek ortopéd szakorvosok, az endokrinológusok /hormonanalitika/ egyet értenek abban, hogy a szűrővizsgálatoknak nagy jelentőséget kell tulajdonítani a megelőzés és a korai gyógyítás érdekében. A vizsgálatok során esetleg felmerülő problémák megoldására konzultációs lehetőség van.

Intézetünkben gyermekgyógyász, gyermek ultrahang specialista és röntgen szakorvos áll az Önök rendelkezésére. Eddig a szűrővizsgálatokról beszéltünk, azonban vizsgálataink másik részét a betegségekkel kapcsolatos klinikai, laboratóriumi, ultrahang valamint röntgenvizsgálatok teszik ki. Ezek a vizsgálatok már nem szűrő jellegűek, hanem a fennálló betegségekkel kapcsolatosak, a meglévő problémáknak megfelelőek. A felnőttgyógyászatban ennek is hagyománya van már intézetünkben.

Jelenleg elsősorban a gyermekek érdekében ajánljuk szaktudásunkat és segítségünket. Nagy szeretettel várjuk a szülőket gyermekeikkel együtt a Budai Egészségközpontba.

Érdeklődjön az ajánlott gyermekszűrő vizsgálati csomagokról, és betegség esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Pintér Erzsébet
Gyermekgyógyász és Radiológus szakorvos

Forduljon szakembereinkhez!

Az ötszörös Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban minden privát járóbeteg szolgáltatást egy helyen megtalál, több mint 160 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 16 év tapasztalatait és 210.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.