A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Baleseti sebészet, traumatológia

Minden sérülést követő elváltozás kezelésével, fájdalom csillapításával és a balesetet megelőző anatómiai állapot helyreállításával, illetve ha ez nem lehetséges, akkor a sérült testrész vagy szerv funkciójának helyreállításával foglalkozó tudomány.

Baleseti sebészet

A külső erők, többnyire mechanikai behatásokra az emberi szervezetben a csontokon törés, az ízületekben ficam, rándulás, a lágyrészekben zúzódás, esetleg izom sérülés, ín sérülés, ideg sérülés jöhet létre. Ezek felismerése, kezelése a kialakult kóros állapot megszüntetése a baleseti sebészek feladata.

Az egyszerű sérülések mellett többszörös törések, láncolt sérülések,multiplex traumák és súlyos életveszélyes sérülés együttesek úgynevezett polytrauma ellátása országosan szervezett ügyeleti rendszer szerint működik. Erre szakosodtak az úgynevezett súlyponti intézetek, sürgősségi betegellátó egységek. Itt a baleseti sebészeken kívül, aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosok, belgyógyászok, ideggyógyászok és más területek szakorvosai együttesen látják el a kor elvárásának és lehetőségeinek megfelelően a sérülteket.

A friss sérültek ellátása, a sürgősségi traumatológiai osztályokon történik, itt ügyeleti szolgálat, állandó 24 órás készenlét van, így a betegek ellátását a lehető legrövidebb idő alatt, akár azonnal a beérkezés pillanatában meg lehet kezdeni. Ehhez a munkához állandó készenlétre, röntgen, ultrahang, CT vizsgálati lehetőségre, laboratóriumi háttérre van szükség.

Intézetünkben az enyhébb, zárt végtagsérülések, kisebb törések, rándulás, húzódás, ficam diagnosztizálására, ellátására, esetleg műtétjére, konzervatív kezelésére van lehetőség. Az akut ellátást követően lehetőségünk van a kezelések folytatására, kontroll vizsgálatokra, a törésgyógyulás röntgen vizsgálatokkal történő ellenőrzésére, gipszek cseréjére, akár korszerű "könnyített gipsz", úgynevezett műanyag gipsz felhelyezésére, fémanyagok eltávolítására.

A sérülések után gyakran találkozunk rosszul gyógyult törésekkel, visszamaradt kóros elváltozásokkal. Ezek diagnosztizálására, korrekciójára nemcsak járó-, hanem fekvőbeteg ellátás keretén belül is lehetőséget tudunk biztosítani.

Módunk van komplex poszttraumás rehabilitációs kezelésre szakképzett gyógytornászaink, és masszőrök segítségével. 

Diagnosztikai eszközeink közül kiemelendők a képalkotók, az ezekkel végzett vizsgálatok: digitális (radiológia) röntgen, ultrahang vizsgálat, korszerű ízületi és lágyrész mozgásszervi vizsgálat.

Rendelkezünk Doppler vizsgálatra alkalmas ultrahang berendezéssel, "3D" rekonstrukcióra alkalmas CT-vel, MRI vizsgálóval. Diagnosztizálni tudjuk a csontritkulást DEXA berendezésünkkel.

A mozgásszervi betegségek differenciál diagnosztikája során több társszakma segíti munkánkat. Így például a neurofiziológiai módszerek közül rendelkezésre álló elektroneuronográfia (ENG) és elektromyográfia (EMG), melyek nagy segítségre vannak a különféle alagút szindrómák felderítésében és a célravezető terápiás út kiválasztásában.

A betegellátást előjegyzés alapján végezzük, a sérülést követően mielőbbi szakorvosi vizsgálatot ajánlunk a traumatológus orvos szakrendelésén. A baleseti sebész javaslata alapján mindazokat a szükséges kiegészítő vizsgálatokat el tudjuk végezni, melyek eredményének birtokában a terápiás teendőket meg tudjuk határozni, és el tudjuk végezni, hogy a sérülések, vagy az azt követő állapotok mielőbb a lehető legjobb eredménnyel gyógyulhassanak.

Gyakori kérdések a baleseti sebészettel kapcsolatban

Forduljon szakembereinkhez!

A négyszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban minden privát járóbeteg szolgáltatást egy helyen megtalál, több mint 150 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 15 év tapasztalatait és 200.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.