A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Akne (pattanás, mitesszer)

Az akne egy gyakori bőrbetegség, mely során a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg az arcon és a felsőtesten (mellkas, hát). A pubertás során a faggyú túltermelése, a faggyúmirigyek eltömődése, illetve azokban a baktériumok elszaporodása vezet az akne kialakulásához.

akne

Az akne okai

  • fokozott faggyútermelés, a seborrhoea (hormonális eredet)
  • mikrobák szerepe (Propionibacterium acnes)
  • hámsejtek nem megfelelő hámlása (kóros keratinizáció)
  • különböző vegyi anyagok, mechanikai behatások kiválthatják a gyulladást (Follicularis reaktivitás)

Milyen gyakori az akne előfordulása?

Az acne vulgaris a legismertebb és leggyakoribb bőrbetegség. 12-25 éves kor között gyakorlatilag mindenkin jelentkezik (10 serdülőből 9-en), általában enyhébb, olykor súlyosabb formában (10 esetből 3). Az esetek 99 százalékában az arc az érintett terület, emellett a háton előforduló akne is nagyon gyakori (60 százalék), de kisebb mértékben a mellkason is előfordulhatnak. Egyes esetekben a tünetek későbbi életkorban is fennállhatnak.

Az acne tünetei

Az aknénak három súlyossági fokozata ismert:

  • Enyhe (Acne comedonica): a mitesszerek száma enyhén megszaporodik, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk, és az esetek nagy százaléka magától gyógyul. Ez az enyhe forma többnyire a pubertás kezdetén jelentkezik, inkább csak az arcon és környékén.
  • Középsúlyos (Acne papulopustulosa): a mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó észlelhető, és néhány hólyag is megjelenik. Itt már hegesedés is bekövetkezhet.
  • Súlyos (Acne conglobata): számos, puha tapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomók gyakran gennyesek. A csomók egybeolvadásakor tályogok keletkeznek, a szomszédos tályogok összeolvadhatnak. Az elváltozások éveken át fennállhatnak és rendszerint feltűnő heggel gyógyulnak.

Az akne diagnózisa

Általában külön kivizsgálást nem igényel. A kezelésre nem reagáló betegek esetén javasolt a tenyésztés, hogy kizárják a gram-negatív baktériumok által okozott szőrtüszőgyulladást. A felnőttkorban jelentkező akne esetében - ha a hormonális egyensúly is felborul - mellékvese, petefészek vagy agyalapi mirigy eltérések vizsgálandók. Előfordul, hogy az akne a policisztás ovárium szindróma kísérő tünete.

A kezelés elmaradásának következményei

Az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, azonban jelentős érzelmi stresszt okozhat és a bőr hegesedését eredményezheti. Az így kialakult hegek kezelése speciális bőrgyógyászati feladat.

Az akne kezelése

Az acne vulgaris a mai korszerű módszerekkel az esetek túlnyomó többségében eredményesen kezelhető. Az aknés bőr ápolása: naponta kétszer enyhe szappanos, langyos vizes lemosás elegendő. A hideg vagy a forró víz ronthatja az aknés bőr állapotát. Fertőtlenítő hatású arclemosó használata előnyös lehet. Néhány, az aknés bőr kezelésére használt szer száríthatja a bőrt. Ennek ellensúlyozására víz-alapú, illatmentes hidratáló krémet javasolt használni. Kerülni kell az olajos, zsíros krémek használatát, mert azok eltömíthetik a pórusokat.

Egyes kutatások azt jelzik, hogy a szénhidrát és tejtermékfogyasztás rontja, míg a cinket tartalmazó táplálék-kiegészítők használata javítja az aknés bőr állapotát.

Az aknés bőr orvosi kezelésében három gyógyszercsoportnak van jelentősége:
  • az antibiotikumoknak (elsődleges a baktériumok számának és enzimtermelésnek a csökkentése)
  • a retinoidoknak (a faggyútermelés visszaszorítása)
  • hormonoknak (a faggyútermelés visszaszorítása)

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?