A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Csontnekrózis (csontelhalás)

A csontnekrózis tünetei

A fájdalom mértéke állás, járás, az érintett csont mozgatásakor erősödik, pihentetésre a tünetek javulnak. A comb belső felszínére, fartájékba, lágyéktájra sugárzó fájdalomról számolnak be a páciensek a combfej nekrózisa esetén. Sántítással mérsékelik a csípőízület mozgását. A nekrózis előrehaladtával több kis törés realizálódik, végül az érintett csont összeroppan.

csontnekrózis

A csontnekrózis diagnosztikája

A csontnekrózis diagnosztizálására röntgenfelvétel, csontszcintigráfia, CT- és MR- vizsgálat szolgál. 

Röntgen: A betegség súlyosságától függően, a röntgenfelvétel lehet negatív is. Pozitív esetben a felvételen jól kivehető a nekrotikus csontrészlet, a beteg csont környezetében a csontszerkezet szklerotikus képet mutat. 

CT- vizsgálat: A csillag alakú csontgerendák a combcsontfejben elváltozást mutatnak, az ép csontrészek és a károsodott terület közti határterületet vonal jelzi.

MR- vizsgálat:
Pozitív klinikai panaszok, ám negatív röntgen lelet estén MR- vizsgálatot kell végezni. Amennyiben csontvelő- ödéma igazolódik, a kezelést követő három hónap elmúltával ismételt MR kontrollt kell végezni.

Csontszcintigráfia: A legkorábbi stádiumban csökkent dúsulás látható, azonban az izotóp vizsgálat nem elég érzékeny az avaszkuláris csontnekrózis korai diagnosztizálásához.

A kezelés elmaradásának következménye, szövődmények

Kezelés nélkül fokozatosan romlik a beteg állapota a csípőfájdalomtól a súlyos sántításig.

A csontnekrózis kezelése

A nem-szteroid (NSAID) gyulladáscsökkentők és más fájdalomcsillapítók, illetőleg a fizikai kímélet - azaz a páciens sem testsúlyával sem egyéb módon nem terheli az érintett csontot és ízületet-, egyszerűbb esetekben megoldást hozhat. Akár hat hónapig is folytatni kell a terápiát, kiegészítve megfelelő tornagyakorlatokkal. Ez a terápia az alapbetegséget nem gyógyítja, önmagában ritkán eredményes.

Legegyszerűbb műtéti beavatkozás a mag dekompresszió, ennek során egy csontdugót távolítanak el a nekrózissal érintett területről. Ötvenévesnél fiatalabbaknál és azoknál alkalmazható, akiknél a csont még nem roppant össze. A beavatkozással kitolható a csípőprotézis beültetése, illetve a beteg fájdalmai időlegesen megszűnnek.

A másik műtéti beavatkozás a csontátültetés. A nekrózissal érintett csont közelébe a test más tájáról kivett, ép vérellátással rendelkező csontszövetet ültetnek. A beültetett szövet új csont képzésének alapjául szolgál, a beavatkozás akkor sikeres, ha a szervezet új vérellátást képes kiépíteni. Szintén fizikai kímélet szükséges a műtétet követő néhány hétben. A teljes csípőprotézis beültetés hatékony kezelési mód, ha az avaszkuláris nekrózis már artrózist (ízületi porckopást) okozott

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.