A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Övsömör, Herpes zoster

Az övsömör okai

A bárányhimlős fertőződés után a herpesz vírus nem pusztul el teljesen, hanem megbújik gerincoszlop idegdúcaiban, és hosszú évek vagy inkább évtizedek után, ha a szervezet védekezőképessége legyengül, övsömör (herpes zoster) formájában újulhat ki. Amikor a szervezetet valamilyen nagyobb megterhelés éri - legyen az baleset, nagyobb fertőzéses vagy gyulladásos megbetegedés, kemoterápiával kezelt daganatos állapot, vagy valamilyen egyéb okból gyengül le az immunrendszer (például időskor, HIV-fertőzöttség, szervtranszplantáció, stb.) a varicella vírus aktiválódik és kialakulnak a jellegzetesen erősen fájdalmas bőrtünetek.

A bárányhimlő ellen nem védett személy bőrkontaktus útján övsömörön keresztül is megfertőződhet a bárányhimlővel (de az övsömört magát nem kaphatja el így). Az övsömör jellemzően idős korban jelentkezik. Ritkán gyermekeknél is előfordulhat, főleg ha magzati korban vészelte át a betegséget. Az övsömör ritkán újul ki ismét. A terhesség alatt az anyánál fellépő övsömör a magzatra nem veszélyes.

Az övsömör tünetei

Először az érintett bőrterületen, a látható tünet vagyis a hólyagok megjelenése előtt néhány nappal fájdalom jelentkezik, amely lehet enyhe és rendkívül erős is. A fájdalom nem minden esetben előzi meg a tünetek kialakulását, előfordul, hogy a bőrtünetekkel pont egy időben, vagy esetleg jóval a tünetek megjelenése után alakul ki. Akár olyan erős lehet, hogy a mellkason jelentkező fájdalom a szívinfarktus gyanúját keltheti, vagy hasi szakaszon jelentkezve, ijesztő kórházi ellátást igénylő bélgyulladás merülhet fel.

Emellett általános rossz közérzet és láz is kísérheti. Ebben a szakaszban sokszor a szakemberek számára is nehéz a diagnózis. Ha nem jelentkeznek a kiütések vagy nem egyértelműek a látható tünetek, akkor laboratóriumi módszerekkel kimutatható a betegség, de ezen vizsgálatok eredményei, akár több hetet is igénybe vehetnek.

A fájdalom után jelentkező hólyagok a bárányhimlőhöz hasonlóan néznek ki, és megfelelő kezelés esetén 2-3 hét alatt gyógyulnak. Legtöbbször törzsön és mindig fél oldalt fordul elő. Idegpálya mentén jelenik meg ott, ahol a gerincvelői érzőidegdúcban megbújt vírusok aktivizálódnak. Ez alap esetben csak egyik oldalt érinti, azonban előfordulhat, hogy egyszerre több érzőidegdúcban lévő vírusok is aktivizálódnak és ilyenkor mindkét oldalon megjelenhetnek a kiütések. A szem környékén jelentkező hólyagok veszélyesek lehetnek a szaruhártyára, mert fekélyt okozhat, ami látásvesztéssel járhat.

Szövődményként a hólyagok bakteriális felülfertőződése, vagy bevérzése, területükön a bőr körülírt elhalása, apró fekélyek kialakulása is előfordulhat. Utóbbi esetben heg visszamaradására kell számítani. Késői szövődményként előfordulhat, hogy a fájdalom hónapokig megmarad a bőrtünetek gyógyulása után is, ún. postherpeses neuralgiát okozva.

Az övsömör diagnosztikája

Leggyakrabban bőrgyógyásznál, háziorvosnál, belgyógyásznál jelenik meg a beteg, aki ha a diagnózist felállítja, vírusellenes gyógyszer adását kezdi meg. Más speciális vizsgálatokra szövődménymentes esetekben nincs szükség. Gyakran azonban más betegség gyengíti le az immunrendszert, és ennek az első jele az övsömör. Belgyógyász, háziorvos feladata ilyenkor kivizsgálást kezdeményezni.

Ha szemet érintő területen alakul ki a gyulladás, akkor szemészeti rendszeres ellenőrzés mellett kezelendő a betegség. Ha pedig szövődményként "ideggyulladás" (neuralgia) alakul ki, ideggyógyász kell, hogy a tartós gyógyszeres kezelést beállítsa.

Az övsömör kezelése

Az övsömör kezelésének alapja vírusellenes gyógyszer adása legalább 7 napig, amit a vírusok szaporodásának ideje alatt, azaz az első tünetek kialakulását követő egy héten belül kell elkezdeni. Emellett helyi szárító kezelést, kenőcsöt vagy pasztát kap a beteg a hólyagokra, majd hámosító hatású szereket a visszamaradó apró hám fosztott területekre. A hólyagok megnyitása a kezelés során nem javasolt, mivel telve vannak vírusokkal és ezzel a terjedésüknek kedvezhetünk.

A fájdalom mértékétől függően kap a beteg fájdalomcsillapítókat, ezen kívül B-vitaminokat, hogy az érintett idegek hamarabb regenerálódjanak. A herpes zoster utáni fájdalom kivédhető az időben elkezdett vírusellenes kezeléssel. Aktív bőrtünetek esetén sosem adunk szteroid kezelést, csak antivirális szereket. Ha a bőrtünetek teljes gyógyulása után elhúzódóan, erős postherpeses neuralgia áll fenn, akkor szóba jöhet szisztémás szteroid, vagy kis dózisú helyi röntgenkezelés adása.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?