A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Leggyakoribb pajzsmirigy rendellenességek

Leggyakrabban előforduló rendellenességek

 

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködés kialakulásában több tényező játszhat szerepet: gyulladás, túlzott jód bevitel, daganat, egyéb, pl. autoimmun betegségek.
Jellegzetes tünetei: kidülledt szem, duzzadt nyak, fogyás, idegesség, izzadékonyság, alvászavar, hajhullás, korai őszülés.
Diagnózisa: vérvétellel, ultrahang vizsgálattal és szükség esetén izotópos vizsgálattal.
Kezelése:gyógyszeres, vagy izotópos kezelés, szükség esetén műtét.

Pajzsmirigy alulműködés
Jóval nagyobb annak valószínűsége, hogy pajzsmirigy alulműködés alakul ki. A pajzsmirigy alulműködése lehet veleszületett, vagy kialakulhat az élet során.
A pajzsmirigy-alulműködés szerzett formájának leggyakoribb oka a pajzsmirigy idült autoimmun gyulladása (Hashimoto-thyreoiditis). Egyéb okok: orvosi beavatkozás, gyógyszerek, az agyalapi mirigy megbetegedése.

Elsődleges tünetei: fáradékonyság, hízás, száraz bőr, lábszár vizenyő, izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet.
A többi tünet fokozatosan, egyénenként változó sorrendben alakul ki: hideg végtagok, duzzanat, leggyakrabban az arc, főleg a szem körül, kopaszodás, a memóriazavar, csökkenő a libidó, székrekedés, rossz étvágy, de a testsúly általában gyarapszik. A hang rekedtessé válik, a szívverés is lelassul. A vér koleszterinszintje emelkedetté válik.
Diagnózis, kezelés: a kórkép általában laboratóriumi vizsgálattal megállapítható. Az alulműködés nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és ellenőrzéssel a beteg teljesen tünetmentessé tehető, ilyenkor a betegség nem befolyásolja sem az életkilátásokat, sem az életminőséget.

Strúma (golyva)
Elsődleges oka a jódhiány. A pajzsmirigy-megnagyobbodás lehet egyenletes vagy göbös, a göbök lehetnek tömörek vagy folyadék-tartalmúak (ciszták). Strúma kialakulhat továbbá pajzsmirigy-túltermelés (hyperthyreosis), valamint pajzsmirigy-alultermelés (hypothyreosis) következtében. Ezekben az esetekben jód adása nem javasolt.
Strúma fejlődhet ki terhesség során is. Szülés után ez a fajta strúma visszafejlődik.
A göbös strúma esetén mindig gondolnia kell az orvosnak a daganat lehetőségére is.

A pajzsmirigy rosszindulatú daganatai
A diagnózist nehezíti, hogy legtöbbször nem jár tünettel. A pajzsmirigy daganatok többsége megfelelő sebészi kezeléssel, esetleg további izotópkezeléssel gyógyítható.

Vizsgálatok:

  • Laboratóriumi vizsgálat
  • TSH-szint mérés: az agy TSH-t (tireoidea stimuláló hormont - pajzsmirigyet stimuláló hormont) termel, mely a pajzsmirigyben T3 és T4 hormonok termelését váltja ki. A termelődő T3 és T4 hormonok viszont csökkentik az agy TSH termelését.
    Emelkedett TSH szint azt jelenti, hogy a pajzsmirigy kevés hormont termel, és emiatt az agy fokozza a TSH termelést, hogy megpróbálja megfelelő szinten serkenteni a pajzsmirigy működését. Csökkent TSH szint pedig éppen az ellenkezőjét jelenti: túlzott mértékben termel a pajzsmirigy hormont.
  • Ultrahang vizsgálat
    A pajzsmirigy elváltozások diagnosztikájában az egyik legfontosabb vizsgálat. Kötelezőnek tekintett, amennyiben a pajzsmirigy megnagyobbodása, csomók tapintása áll fenn. Az ultrahang a pajzsmirigy méretéről; a csomókról és elhelyezkedésükről, ciszták meglétéről; autoimmun pajzsmirigy gyulladás meglétéről ad információt.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Kapcsolódó témák