A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Maszkhasználat

Vegye igénybe COVID-19 utáni kivizsgálási csomagunkat és előzze meg a rejtett szövődményeket! Időpontfoglaláshoz hívja a +36 1 489 5200 telefonszámot. 

Koronavírus-teszt (COVID-19) időpontfoglaláshoz hívja a +36 1 999-1727 számot!

Jelenleg járványügyi készültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy a maszkviselésre vonatkozó előírás most is hatályban van. Jelen cikkünkben összegyűjtöttük a helyes és biztonságos maszkhasználatra vonatkozó szempontokat, és egyéb tudnivalókat.

Helyes maszkhasználat:

 1. Mielőtt megfogná a maszkot mossa meg alaposan szappannal / fertőtlenítse kezét.
 2. Amennyiben sebészi maszkot visel, győzödjön meg arról, hogy melyik a felső része – a sebészi maszkok felső részében általában egy vékony fémszál található.
 3.
Helyezze fel a maszkot úgy, hogy az az orrát, száját és állát is eltakarja. Győződjön meg arról, hogy a maszk megfelelően az arcához simul-e. Amennyiben az orrát nem takarja el, az olyan mintha egyáltalán nem is viselne maszkot.
 4. Amennyiben sebészi maszkot visel, szorítsa össze az orrán a maszk felső részét, ezáltal a fémszál felveszi orra görbületét és jobban arcához simul.
 5. Kerülje az arcával és a maszkkal történő bármilyen érintkezést.
 6. A maszkot pántjainál fogva távolítsa el, mely után ismét javallott a kézmosás/ fertőtlenítés.
 7. Az egyszerhasználatos maszkokat ne használja újra! Azokat zárható szemetesládába dobja ki a levételt követően.

 Az egészségügyi/ sebészeti szájmaszkok anyaga baktériumszűrővel rendelkezik, amely egyes esetekben 98%-os védelmet biztosít. Azonban ilyen mértékű ellenállás sem jelent teljes körű védelmi képességet. A maszk ugyanis nem illeszkedik tökéletesen az arcra, emiatt nem zárja a légutakat, nem gátolja meg az alászívást.

A MOK ajánlása szerint a sajátkészítésű vagy más szövetmaszkok fertőtlenítő tisztítása különösen fontos többszöri használat esetén. A fertőtlenítő tisztítás menete:

 1. Helyezze a maszkot enyhén klóros vagy más fertőtlenítőszert tartalmazó vízbe. Ebben áztassa 10 percig.  
 2. Mossa ki magas hőfokon (60-90 fok).
 3. Szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt.

A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében (mint amilyenek a jelenleg javasolt FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök) a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket. Azonban az alászívás veszélye itt is fennáll: belégzéskor az arc és a védőeszköz zárókerete mentén, valamint a szelepeknél és egyéb szerkezeti elemek mellett a környezeti levegőből a légzésvédő belső terébe bejuthat a környezeti levegő.


COVID-19 fertőzési kockázat

Online COVID-19 tünetellenőrző teszt

Vegye igénybe célzott állapotfelmérésünket és előzze meg a rejtett szövődményeket!