A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Otthoni higiénés szabályok COVID-19 fertőzés esetén

Vegye igénybe COVID-19 utáni kivizsgálási csomagunkat és előzze meg a rejtett szövődményeket! Időpontfoglaláshoz hívja a +36 1 489 5200 telefonszámot.

Koronavírus-teszt (COVID-19) időpontfoglaláshoz hívja a +36 1 999-1727 számot!

Azon koronavírusos betegek, akik tünetszegények vagy tünetmentesek, és állapotuk nem igényli a kórházi ellátást, mintegy két hét hétre házi karanténba kerülnek. Optimális esetben a fertőzött a háztartásban egyedül tartózkodik, vagy a vele egy háztartásban élők a karantén idejére átmenetileg el tudnak költözni. Szakorvosaink összegyűjtötték azokat a szempontokat, amik biztonságosabbá teszik az egy háztartásban való együttélést, ha a külön költözés nem lehetséges.

  1.
A beteg otthonába el kell különüljön a családtagoktól (külön szobában).
  2.  A betegségben szenvedő és vele egy háztartásban élő családtagoknak fokozottan figyelniük kell a higiénés rendszabályokra, kézhigiénére, távolságtartásra, folyamatos szellőztetésre, védőeszközhasználatra (maszk, kesztyű, védőköpeny), a felületek fertőtlenítésére, mert a tünetmentes/tünetes beteg hosszabb-rövidebb ideig ürítheti a SARS- CoV-2 vírust.
  3.  A beteget ápoló személy használjon az ápoláshoz egyszerhasználatos védőköpenyt vagy külön ruhát, amit az ápolás után lecserél és kimos. Mindig használjon, maszkot, kesztyűt.
  4.  Az egyéni védőfelszerelés eltávolítása során elsőként a kesztyűt kell levenni. A levett védőeszközöket javasolt zárható nejlon zacskóba kidobni.
  5.  Ezt követően azonnal mosson kezet fertőtlenítő hatású szappannal és vízzel vagy fertőtlenítsünk a kezeket alkoholalapú kézfertőtlenítővel (patikában, drogériában is kapható 70%-os alkohol tartalmú kézfertőtlenítő szer).
  6.  Az összes védőeszköz levételét követően fertőtlenítsen kezet.
  7.  A beteget ápoló családtag mosson rendszeresen kezet és fordítson gondot a gyakran érintett tárgyak, felületek (pl. kilincs, kapcsológombok) fertőtlenítésére.
  8.  Fontos, hogy a beteg személy által használt evőeszközöket fertőtlenítsék le mind a kézi mind a gépi mosogatás előtt. A mosogatógépet állítsák min. 55- 60 °C-ra.
  9.  Fontos, hogy a beteg személy ruházata, fehérneműje, ágyruhája a családtagokétól külön, kerüljön mosásra, legalább 60 °C-on a mosószer mellé fertőtlenítő mosószer hozzáadásával!
 10.  10. Fontos az ágynemű, pizsama, törölköző folyamatos cseréje (akár 2 naponta amíg a tünetek fennálnak).
 11.  Szigorúan kell venni a személyi higiénét: ne használják közösen a családtagok a WC-t, zuhanyzót, ha ez megoldható.
 12.  Abban az esetben, ha nincs külön fürdőszoba, a beteg családtag használja a zuhanyzót utoljára és maszkban fertőtlenítse le maga után. A WC használat után minden alkalommal fertőtlenítse le maga után az ülőkét, nyomógombot, csapot, kilincset (ne használjanak közös kéztörlőt a családtagok!).
 13.  A beteg környezetét naponta tisztítani és fertőtleníteni kell, fertőtlenítő hatású szerrel.
 14.  A beteg a ruházatát, ágyruháját gyűjtse egy zacskóba, zárja le és így vigye ki a mosáshoz.
 15.  A zacskót dobja ki, ne használja újra fel. A mosógépbe a ruhát a családtag, maszkba kesztyűbe rakja be, nehogy megfertőződjön a beteg ruházatától.
 16. A kesztyű levétele után fertőtlenítse kezét, így vegye le a maszkot és dobja ki, majd fertőtlenítsen újra kezet.
 17. A beteg fogkeféjét cserélje le 10 naponta a betegség fennállásakor, és gyógyulást követően. Használjon szájöblögetőt.
 18. Orr- és szájpiercingjeit vegye ki, és fertőtlenítve tárolja, csak gyógyulást követően helyezze vissza.
 19. Felszabadító vizsgálat végzését, ha szükséges, csak 3 tünetmentes nap elteltével érdemes elvégezni.

Amennyiben a fentieken túl bármilyen kérdése lenne, forduljon bizalommal kezelőorvosához.


Vegye igénybe célzott állapotfelmérésünket és előzze meg a rejtett szövődményeket!