A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Belgyógyászat

Milyen esetekben érdemes a belgyógyászatot felkeresni?
A belgyógyászat az a szakterület, amely a leginkább megőrizte egységes szemléletét, egyetemességét, az általános orvosi gyakorlat szintjén a megelőzéstől a rehabilitációig a leginkább ez integrálja a többi szakterületet. Ezért – az egyetlen szervet érintő, egyértelműen specializálódott kezelést igénylő problémákat kivéve – gyakorlatilag mindenféle panasszal célszerű a terápiát egy átfogó belgyógyászati vizsgálattal kezdeni az alapdiagnózis felállításához. Az olyan esetekben, amikor a beteg tünetei bizonytalanok, általánosak (például diszkomfortérzés, gyengeség, fáradékonyság, változó emésztőrendszeri panaszok, visszatérő fájdalomérzet, alvászavarok, idegrendszeri panaszok stb.) a belgyógyászati vizsgálat segíthet a megfelelő szakterület specialistáihoz irányítani. Legszerencsésebb, ha mindenki, aki vigyázni szeretne az egészségére, rendszeresen, legalább évente egyszer tünetmentesen is felkeres egy belgyógyászt, hogy egy alapvető fizikális és laboratóriumi vér-, vizeletvizsgálatot kérjen.

Milyen specialistákhoz irányíthatnak a belgyógyászatról?
Ahogy az orvostudomány fejlődött, úgy vált ki a belgyógyászatból egyre több, egyes szervekre szakosodott szakterület, például a kardiológia, az angiológia, a diabetológia, a hematológia, a gasztroenterológia, az endokrinológia stb.. Ezek a szakterületek a belgyógyászaton alapulnak és a minél hatékonyabb terápia érdekében specializálódtak. A belgyógyászokat a diagnózis felállításában a legkülönbözőbb vizsgálati eljárások, képalkotó diagnosztikai eljárások segítik (EKG, laboratórium, csontsűrűség-mérés, arteriográfiás vizsgálat, ultrahangos és röntgenvizsgálatok, stb.).

Hogyan zajlik a belgyógyászati kivizsgálás?
A belgyógyászati vizsgálat az anamnézis felállításával kezdődik: az orvos kikérdezi a beteget az előzményekről, a tünetek jelentkezéséről, a korábbi problémáiról illetve a családban előforduló szív-érrendszeri, daganatos, gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, anyagcsere- és kiválasztószervi stb. betegségekről is. Fontosak az esetleg előforduló autoimmun betegségek, gyógyszerérzékenységek és egyéb allergiák, valamint a fertőző betegségek is.

A fizikális vizsgálat során vérnyomás, pulzus, testmagasság, testsúly, testtömeg index mérésre is sor kerül. Az orvos megtekinti a bőr, a látható nyálkahártyák színét, tapintással vizsgálja a pajzsmirigyet, a nyirokcsomókat, a has érzékenységét, a máj és a lép kiterjedtségét, állapotát, a mozgásszervekben esetleg jelentkező ödémát. Kopogtatással és fonendoszkóppal vizsgálja a mellkast, tüdőt, szívet.

Mindezek után, a kórelőzmény, a tünetek, panaszok ismeretében állítja össze a belgyógyász a beteg útját, a szükséges vizsgálatok és szakorvosi konzultációk sorrendjét. A laboratóriumi alapvizsgálatok (vérkép, süllyedés, májfunkció, vérzsírszint, LDL-, HDL-koleszterin, vércukor, nátrium, kálium, kalcium, foszfor, ALP, húgysav, bilirubin, vas, vaskötő-kapacitás, vizelet) eredményeit összeveti a beteg által hozott (vagy, visszatérő páciens esetén a nyilvántartásban őrzött) korábbi leletekkel, és a terápia során folyamatosan követi az eltérések mértékét.

Szükség esetén a belgyógyász irányítja a beteget különböző képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra, mellkasröntgenre, hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatra, emlődiagnosztikára, stb.
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.