A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Bőrgyógyászati kérdések

Trichogram / hajvizsgálat

Mit jelent a trichogram vizsgálat?
A trichogram vizsgálat a hajszálak szőrtüszőben lévő részének, a hajhagymáknak a mikroszkópos vizsgálata, mely segítséget nyújthat a hajhullás diagnosztikájában.

Hogy történik a vizsgálat?
A vizsgálat során két régióból történik mintavétel egy eszköz segítségével. Egy-egy régióból kb. 40-50 hajszál kerül eltávolításra. A hajvizsgálat eredménye kb. 2 hét múlva várható.

A hajvizsgálat előtt mikor szabad utoljára hajat mosni?
A hajvizsgálat/trichogram vizsgálat előtt 4-5 nappal szabad utoljára hajat mosni. Ebben az időszakban száraz sampont sem szabad használni. A vizsgálati napon csak reggel lehet megfésülködni, hajzselét, hajlakkot a vizsgálati napon ne tegyen a hajra.
Hajfestést lehet e végezni a trichogram vizsgálat előtt?
A vizsgálat előtti hónapban hajfestést, dauert ne végeztessen.

Anyajegyvizsgálat

Milyen gyakran ajánlott az anyajegyek vizsgálata?
Évente javasolt az anyajegyvizsgálat. Esetenként (pl. nagyszámú , esetleg szabálytalan anyajegy esetén, vagy ha a családban előfordult melanoma, illetve bőrtípustól függően) a vizsgáló orvos javasolhatja a gyakoribb szűrővizsgálat elvégzését.

Mit kell figyelnem az anyajegyeimen?
Az anyajegyek színét (akár sötétedik, akár világosodik), az anyajegyek nagyságát/méretét, széli részét, alakját (pl. szimmetrikus, szabályos alakú anyajegy aszimmetrikussá válik). Amennyiben egyik anyajegye rendszeresen viszket, vagy megsérül mindenképp ajánlott bőrgyógyászt felkeresni.

Minden esetben szükséges anyajegy levétele előtt azaz a sebészeti vizsgálat előtt bőrgyógyászati véleményezés?
Minden esetben. A bőrgyógyász egy kézi mikroszkóppal (dermatoscop) előzetesen precízen véleményezni tudja teste anyajegyét/bőrelváltozását és megjelöli azokat, amelyeket eltávolításra javasol. Sebészeti kimetszés csak előzetes bőrgyógyászati szakvélemény/javallat esetén végezendő!

Kapcsolódó témák