A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Diabetológia kérdések

Vannak tünetei a cukorbetegségnek?
Igen! Fel kell figyelni arra, ha valaki például indokolatlanul hamar kimerül, ha állandó szomjúság- és éhségérzete van, ha a megszokottnál gyakrabban ürít vizeletet, ha ok nélkül viszket a bőre, hirtelen fogy, vagy ha gyakran „felfázik”, azaz visszatérő húgyúti fertőzései vannak. Az laboratóriumi vizsgálatok között pedig a vércukorszint-mérés jelezheti a bajt, ha az éhgyomorral történt vérvételnél a vércukorszint magasabb, mint 6 mmol/L.

Mire terjed ki a diabetológiai vizsgálat?
A beteg első jelentkezésekor az anamnézis felvételére kerül sor: eddigi betegségekről, családi előfordulásról, felmerült panaszokról, a beteg életmódjáról. Utána alapos fizikális és teljeskörű laboratóriumi vizsgálaton esik át a beteg, ezek eredményei alapján lehet eldönteni, szükség van-e gyógyszeres kezelésre illetve inzulinpótlásra. Megbeszélik, milyen további vizsgálatokat kell végezni az esetleges szövődmények feltárása érdekében (például szemészet, érvizsgálat, vesefunkció stb.). A diabetológus tanácsokat ad a követendő diétával és a szükséges életmódváltással kapcsolatban is, majd megbeszélik a következő kontrollvizsgálat időpontját.

Éhgyomorral kell érkeznem a vizsgálatra?
Nem, csak akkor, ha előzetesen, valamelyik vizsgálat céljából az orvos ezt kérte, egyébként a szokott módon reggelizzen meg, vegye be a gyógyszereit is a vizsgálat előtt.

Mit jelent a terheléses vércukor vizsgálat?
Ennek a vizsgálatnak a célja, hogy megállapítsa, hogyan képes a szervezet feldolgozni a nagyobb adag glükózt (szőlőcukrot). Az éhgyomri vércukorszint-mérés után el kell fogyasztania a betegnek öt perc alatt 75 gramm glükózt 3 dl vízben feloldva, majd két óra múlva újbóli vérvételre kerül sor. Ezt a terheléses vércukorszint vizsgálatot végzik cukorbetegséget megelőző állapot gyanúja esetén, illetve a terhesség 28. hetében a terhességi diabétesz kiszűrésére. A vizsgálat napján a beteg reggel csak vizet vagy cukormentes teát ihat, és a fizikai aktivitást és a dohányzást is kerülnie kell.

Milyen szövődményeket okozhat a kezeletlen cukorbetegség?
Jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az agyi katasztrófák illetve a szívinfarktus veszélyét. Az érkárosító hatás miatt számos súlyos szövődmény alakulhat ki, a lábszárfekélytől kezdve a vesekárosodáson át egészen a szemfenék finom ereinek pusztulásáig, ami vakságot is okozhat.

Kapcsolódó témák