A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gyermekortopédia kérdései

Mit ellenőriznek a csecsemők hathetes korában végzett ortopédiai szűrővizsgálaton?
A gyermekortopéd szakorvos áttekinti a teljes mozgásszervrendszert, kiemelten a csípők fejlődését, a cél a testtartáshibák, lábtartáshibák, esetleges fejlődési rendellenességek korai kiszűrése. Szükséges esetben ugyanis értékes időt veszítünk, ha a betegség túl későn kerül felismerésre, mivel amikor feláll, vagy jár a baba, már korlátozottabbak a kezelés lehetőségei.

Igaz-e, hogy a kicsi popsiredőinek szimmetrikusnak kell lennie, ha nincs baj a csípőízületével?
Igen, a csípőízületi rendellenességnek egyik jele lehet, ha a kicsi farredői nem szimmetrikusak, hanem például az egyik oldalon több van belőlük. Pelenkázáskor (hason fektetve a babát) a szülőknek is feltűnhet, ha a farpofák nem egyforma nagyságúak, ha az egyik oldalon több ránc látható a fenék alatt. A szülőknek arra is érdemes figyelni, de a gyermekorvos is megvizsgálja a csecsemővel való találkozáskor, hogy mindkét láb egyformán mozog-e, hogy hasra fektetve hogyan mozog, tesz-e kúszó mozdulatokat, stb. Ha gyanús jelet észlelnek, a kicsit mielőbb el kell vinni gyermekortopédiai szakorvosi vizsgálatra.

Kisbabánk kissé mereven, hátrafeszítve tartja a nyakát, merevek a nyakizmai, de a fejét fordítja, szopik rendesen. Oldódni fog magától, vagy kezelésre szorul az ilyen izomtónus-zavar?
Érdemes konzultálni a védőnővel, gyermekorvossal, és az ő véleményük alapján mielőbb megmutatni a megfelelő szakembernek, fejlődésneurológusnak, ortopéd orvosnak. A tünet lehet izomtónus zavar, ami esetleg korai fejlesztést is igényelhet, ennek eldöntése szakember feladata.

Vitatkoznak rajta, hogy milyen testhelyzetben érdemes altatni a babát, hason vagy háton. Lehet később ennek mozgásszervi következménye?
Általában a háton fektetést ajánljuk inkább, de fontos, hogy a baba feküdjön hason is, ellenőrzött körülmények között, megfelelő észlelés mellett (manapság nagyon elterjedtek a légzésfigyelő bébiőrök).

Minden esetben jót tehet a babamasszázs, vagy van olyan helyzet, amikor „ellenjavallt”?
Megfelelő technikával végezve minden esetben jót tehet, a kicsi mozgásfejlődésének és az édesanyjával vagy a masszírozást végző más családtaggal való érzelmi kötődésének is.

Vannak-e olyan fogások, gyakorlatok, amelyekkel otthon is elkezdhetjük a babatornát?

Igen, feltétlenül! A Budai Egészségközpont gyermekortopédiai szakrendelésén minden szűrővizsgálat során megmutatjuk a babatorna alapelemeit, a szülővel közösen végigcsináljuk, hogy otthon ő ezt biztonsággal tudja alkalmazni. Ha mégis bizonytalanok, forduljanak gyógytornászhoz az alapvető gyakorlatok betanításáért. Fontos, hogy ha kimutatható elváltozás van, annak kezelését csak gyógytornász végezheti.
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.