A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gyomortükrözéssel kapcsolatos kérdések

Milyen betegségek kiszűrésére használják a gyomortükrözést?
A gyomortükrözés, a gastroscopia a tápcsatorna felső szakasza, vagyis a nyelőcső, a gyomor és a nyombél betegségeinek, elváltozásainak kiszűrésére alkalmas vizsgálati eljárás. Kimutathatók vele a nyálkahártya elváltozásai, például az esetleges fekélyek, polipok, daganatok. A gyomorrák diagnózisának legfontosabb eszköze. A modern műszerrel a nyálkahártya átvilágítása, vagyis a pontos állapotfelmérés mellett kisebb beavatkozásokat is lehet végezni, így például szövetminta-vételre, vérzéscsillapításra is alkalmas. Az így nyert szövetmintából azonosítható az elváltozás jellege illetve például a fekélyt okozó baktérium.

Mennyire fájdalmas a vizsgálat?
A vizsgálat inkább csak kellemetlen, nem fájdalmas. A beteg a szájüregébe illetve a garatába kap érzéstelenítő sprayt, nem is annyira a fájdalom csillapítására, hanem, hogy a nyelőcső görcsös összehúzódását, a hányingert okozó garatreflexet el lehessen kerülni vele. (Emiatt a spray miatt a vizsgálat után egy ideig még érzéketlen marad a garat, ezért ennek elmúltáig nem szabad ennie-innia, nehogy félrenyelje a táplálékot.)

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?
A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, a beteg előző este ehet utoljára. Közvetlenül a vizsgálat előtt már innia sem szabad és dohányzást is ajánlatosabb kerülnie, mert az is fokozza a nyál és gyomornedvek termelését. A kivehető fogprotézist a vizsgálat idejére ki kell venni.
A korábbi vizsgálati eredményeket, leleteket vigye magával a vizsgálatra. Feltétlenül szóljon a gyomortükrözést végző orvosnak, ha vérzékenységben szenved, illetve, ha véralvadást gátló gyógyszert kell szednie, mivel ezekben az esetekben a szokásosnál nagyobb vérzés gondot okozhat, ha szövettani mintavételre is sor kerül.

Mi történik a vizsgálat során?
A vizsgálat idején a beteg oldalfekvésben helyezkedik el. A szájüregén keresztül egy hajlékony csövet vezetnek be a nyelőcsövébe. Az eszköz üvegszálas optikát tartalmaz, ezzel történik a vizsgált nyelőcső-gyomor illetve nyombélszakasz átvizsgálása, az egyik csatornáján keresztül levegőt lehet befújni a jobb átláthatóság érdekében, a másik csatornán keresztül pedig parányi fogókkal lehet szövetrészt eltávolítani, mintát venni, vagy vérzés esetén a vérző eret kezelni.

Szükség van-e kontrollvizsgálatra?
A vizsgálat eredményétől függően határoz a kezelőorvos a továbbiakról, például nyelőcső- vagy gyomorröntgen szükségességéről, szövettani vizsgálatról vagy baktérium-tenyésztésről, stb.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.