A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

H2 kilégzéses teszttel kapcsolatos kérdések

Milyen betegségek kimutatására alkalmas a H2 kilégzési teszt?
A vizsgálat lényege a kilélegzett levegő H2 tartalmának vizsgálata, amelyből az emésztőrendszer működéséről, a cukrok feldolgozásának folyamatáról vonhatunk le következtetést. Ha ugyanis nem megfelelő a szervezetben egyes cukrok lebontása , akkor emésztetlenül kerülnek a bélrendszerbe, ott pedig a bélbaktériumok fermentációjának hatására hidrogéngáz képződik. Ez a bélfalon keresztül a véráramba jut, majd a tüdőn keresztül a kilélegzett levegőbe kerül. A vizsgálat a tesztanyagként használt cukorfajtától függően alkalmas laktulóz-, laktóz-, glükóz- és fruktóz felszívódási zavarainak, a szervezet ezekkel szembeni intoleranciájának kimutatására.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?
A vizsgálatra küldő orvossal meg kell beszélni, milyen gyógyszereket szabad és mit nem szedni a vizsgálatot megelőző napokban. Az emésztést, a bélmozgást, a székelést, a bélflórát és a gyomorsavat befolyásoló gyógyszerek és a fogyasztószerek szedése ugyanis torzíthatja a H2 kilégzési teszt eredményét. A vizsgálat előtti estén már nem ajánlott nehezen emészthető, zsíros, rostdús, puffasztó ételeket, valamint a nagy szénhidráttartalmú burgonya-, rizs-, tésztaételeket enni. 12 órával előbb a dohányzás, a mentoltartalmú szájfrissítők vagy cukorkák fogyasztása és a fogkrém használata is kerülendő. A teszt éhgyomorra történik, ezért előtte hat órával már ne egyen. A vizsgálat időtartama több mint három óra, a mérések között pedig várni kell, így érdemes olvasnivalóról is gondoskodnia.

Mi történik a vizsgálat során?
A vizsgálat előtt megkérjük a beteget, hogy fertőtlenítőszerrel, gargarizálással öblítse ki a száját. Utána egy tiszta levegőjű helyiségben megmérjük a kilégzett levegőjének hidrogéntartalmát, ez lesz az az alapérték, amihez a változást a tesztanyag elfogyasztása után viszonyítani lehet. Után kerül sor a tesztanyag (3 dl vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz, glükóz vagy fruktóz elfogyasztására, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újra megmérjük a páciens lélegzetének hidrogéntartalmát. A diagnózis a H2 tartalom változásának mértéke alapján állítható fel.

Szükség van-e kontrollvizsgálatra?
A vizsgálat kiegészíthető meghatározott időközönként végzett vérszérum glükóz-szint méréssel is, mert ennek mértéke segít a laktóz lebontás megítélésében. Laktózintolerancia esetén a szérum glükóz koncentráció nem változik kimutathatóan, míg a normális laktózbontás megfelelő szintű vércukorszint emelkedéssel jár.
Ha a laktóz-intolerancia nem igazolódott, de a panaszok (puffadás, hasmenés, hasi görcsök, stb.) fennállnak, akkor más emésztési, felszívódási zavarok kiszűrésére is szükség lehet, például meg kell vizsgálni az esetleges gluténérzékenységet is.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.