A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Csontritkulással (osteoporosis) kapcsolatos kérdések

Mivel foglalkozik az osteoporózis szakrendelés?
Az összcsonttömeg időskori fogyásával, a csontszerkezet károsodásával, a csontokat sérülékennyé tevő ún. csontritkulással, annak következményeivel illetve a megelőzés lehetőségeivel.

Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak, honnan tudhatom, hogy érintett vagyok?
Ez az elváltozás hosszú ideig egyáltalán nem ad tünetet (emiatt szokták néma járványnak is hívni), a szakemberek számára a testmagasság csökkenése, a háti görbület fokozódása, a bordák és a csípőlapát közti távolság csökkenése, a vesekövesség jelezheti, de tulajdonképpen az első (csekély behatást követő) csonttörés bekövetkeztéig csak műszeres vizsgálattal, csontsűrűség-méréssel mutatható ki.

Milyen vizsgálatokkal állapítható meg a csontritkulás?
A csontdenzitometriás berendezéssel (DEXA) végzett ún. csontsűrűség- vizsgálat alkalmas a pillanatnyi állapot és a kockázat felmérésére, már jóval a tünetek megjelenése előtt. A röntgenvizsgálat már csak előrehaladottabb formájában, kb. egyharmadával megfogyatkozott csonttömegnél, illetve csonttörések után képes kimutatni az elváltozást. A laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatok is nyújtanak fontos információkat a csontfogyás mértékéről, a hormonszintekről, a szervezet kalcium- és D-vitamin ellátottságának mértékéről, illetve az esetleges társbetegségek meglétéről. A laboratóriumi vizsgálatokkal a kezelés hatékonyságát is kontrollálni lehet.

Kiknek ajánlják a csontsűrűség vizsgálatot?
A csontritkulás a nőket inkább sújtja (egyrészt a hormonális hatások miatt, másrészt mivel eleve kisebb a csúcs-csonttömegük), de a férfiakat is fenyegeti. A csontsűrűség-vizsgálatot nőknél ötven éves kor, pontosabban a menopausa beköszönte után, férfiaknál pedig hetven év felett ajánljuk elvégeztetni. Kiemelten javasolt azoknak, akiknek a családjában már előfordult csontritkulás, vagy ha hormonális zavart, pajzsmirigy- vagy anyagcsere betegséget diagnosztizáltak náluk. Az erős dohányosok, vagy a rendszeres alkoholfogyasztók csontjai az átlagosnál nagyobb veszélynek vannak kitéve, így nekik is ajánlatos elvégeztetni a csontsűrűség-mérést.

Hogyan zajlik a vizsgálat?
A dexa-vizsgálat teljesen fájdalommentes, a páciensnek mindössze néhány percig szükséges a gépen mozdulatlanul, fekvő helyzetben maradnia, amíg a kettős energiájú röntgensugár-abszorpciometria (rövidítve DEXA) készülék a törés szempontjából legvalószínűbb pontokon, például a csigolyákon és csípőtájon felméri a csont állapotát. A vizsgálat kb. 5-15 percig tart, előkészület nem szüksége hozzá.

A csontritkulásnak milyen kockázati tényezői vannak?
Sok rizikótényezőt lehet sorolni: ilyen a magasabb életkor, a mozgásszegény életmód, a szükségesnél alacsonyabb kalciumbevitel, a D-vitamin hiány, egyes (szteroid- és hormontartalmú) gyógyszerek alkalmazása, a dohányzás és a túlzott kávé és alkoholfogyasztás, a foszfortartalmú üdítőitalok és tartósított élelmiszerek, az alacsony testmagasság és testsúly, az átlagosnál korábban bekövetkező menopauza, krónikus pajzsmirigy-, gyomor-, máj- és vesebetegség. Magyarországon körülbelül 660 ezer nőt és 330 ezer férfit érint a betegség, többségük nem is tud erről a veszélyről.

Mit tehetek, hogy megelőzzem a csontritkulást?
A megelőzés (a csontsűrűség szinten tartása vagy növelése) sikeres lehet megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin fogyasztásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, nagyobb aktivitással illetve a csontépítést segítő gyógyszerekkel.

Milyen mozgásfajták erősítik a csontokat?
Azok a mozgásformák a legjobbak, ahol a test súlyával is meg kell küzdeni, mint például a séta és a lépcsőjárás, labdajátékok, elrugaszkodással járó gyakorlatok. Az úszás vagy a jóga például ilyen szempontból nem ideális, de mivel az általános egészséghez ezek is hozzájárulnak, ezeket is választhatja.

Milyen segédeszközök javíthatnak az állapotomon?
Szükség esetén támbot, járókeret stabilizálhatja a járást, a párnázott csípővédő nadrág funkciója az esetleges elesést követő törés kivédése, a gerincfűzőké pedig a beteg gerinc tehermentesítése.

Milyen gyógyszeres terápiára van lehetőség?
Vannak csontképzést fokozó és csontbomlást gátló gyógyszerek, amelyek mellett figyelnek a személyre szabottan megállapított kalcium és D-vitamin bevitelre. A szakorvosok mérlegelhetik a hormonpótlás lehetőségét is.