A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Proktológiai kérdések

Ki az a proktológus?
Általában sebész orvos, ritkábban gyomor-bélrendszeri betegségekkel foglalkozó, gastroenterológus-belgygyász, akinek végbél betegségek ellátásában jártassága van. Műszeres vizsgálatok azaz anoscopia vagy rectoscopia (mind a kettő endoszkópos végbél vizsgálat, az előbbi csak a végbél nyílás és az anális csatorna 10 cm, a másik 20-25 cm magasan bevilágítva eszközzel a végbélbe) tartozik a proktológiai vizsgálathoz, valamint a vérző vagy fájdalmas kemény, ún. rögösödött aranyér műtéti ellátása ill pl vérzést okozó végbél fissurák gyógyítása a feladata.

Mit jelent a rektális vizsgálat?
Végbél vizsgálat, amit szűrő jelleggel, nem eszközös beavatkozásként végez az orvos. Megtekinti a végbélnyílást külső aranyér, esetleg bőrgyógyászati elváltozás megítélésére, majd kesztyűt húzva és síkosító krémet alkalmazva ujjal tapintja körbe a végbél belső felszínét, ahol elsősorban oda nem illő növedéket, azaz daganatot keres, mert statisztikák alapján a végbél rák nagy gyakorisággal ennyire mélyen, azaz ujjal elérhetően helyezkedik el. Ugyancsak fontos információ az esetleges belső aranyér kitapintása, hiszen terápiás konzekvenciája van és szakemberhez ún. proktológushoz kell ilyenkor irányítani a pácienst. Továbbá a széklet állaga és konzisztenciája és a kesztyűn esetleg látható vér (piros, akkor emésztetlen, fekete-emésztett) jelenti további vizsgálatok indikációját.

Mikor kell proktológushoz fordulni?
Ha bármilyen végbéltáji dyscomfort, fájdalom, csípő, viszkető érzés jelentkezik! Haladéktalanul, ha a székletben, vagy a papíron friss, piros vért, vagy nyákot észlel ( a végbélrák általában fájdalmatlan, első tünete a véres, nyákos széklet!) Ha családjában volt vastagbéldaganatos kórelőzmény, akkor 40 év felett, egyébként 45 év felett jelentkezzen szűrésre évente!

Proktológiai vizsgálat napján ehetek? Szükséges beöntés végzése vagy hashajtás?
A vizsgálat előtti pár órában legyen széklete, beöntés, hashajtás nem indokolt.

Proktológiai beavatkozás után ágyban kell feküdni vagy másnap már dolgozhatok?
Járóbetegként nem kell feküdnie, a beavatkozás napján és azt követő napon huzamosabb üléssel járó irodai munka nem javasolt.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.