A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Reflexmasszázs

Min alapul, hogyan hat a reflexmasszázs?
A reflexológia alapja, hogy az emberi test felületén vannak olyan pontok, zónák, amelyek energiapályák útján összeköttetésben vannak egyes szervekkel, így ezeknek az ún. reflexpontoknak az ingerlésével befolyásolni lehet a hozzájuk tartozó szervek működését, energiaellátását.
A reflexmasszázs a szervezetben fellépő energiazavarok ellen alkalmazható, beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, serkenti a vér- és a nyirokkeringést, a tápanyagellátást és a méregtelenítést, harmonizálja a működést, stresszoldó hatású.

Kiknek ajánlják a reflexmasszázst?
Minden életkorban és szinte minden állapotban alkalmazható. Egészséges embereknél állapotfelmérő, frissítő, megelőző, stresszoldó jellegű lehet, a betegek számára pedig, ha nem is helyettesítheti a gyógyszeres terápiát, de hatásosabbá teszi azt, mivel erősíti az immunrendszert, serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait, kiegyensúlyozza az energiaellátását, az anyagcserét, oldja a stresszt. Anyagcsere-, légzőszervi és keringési betegségeknél, pajzsmirigyprobléma, emésztési és kiválasztási gondok esetén különösen ajánlott.

Mi a különbség a reflexmasszázs és a talpmasszázs között?
A talpmasszázs a reflexmasszázs egyik formája. A reflexológia szerint három olyan testrész van, a talp, a kéz és a fül, amelyek mintegy leképezik az egész emberi szervezetet, vagyis az ezeken lévő reflexpontokon keresztül elérhetők, stimulálhatók a hozzájuk tartozó szervek. Ezek közül a leginkább elterjedt a talpreflexológia, a talpmasszázs.

Van-e olyan helyzet, amikor nem javasolt a reflexológiai kezelés?
Általában nem tanácsos reflexológiai kezelést igénybe venni lázas betegségek, fertőzések, heveny gyulladások, trombózis, más súlyos érrendszeri betegség vagy annak gyanúja esetén, a láb sérülése vagy súlyos gombás fertőzése idején. A terhesség idején sem ajánlott, különösen, ha a kismama veszélyeztetett terhes.

Hogyan zajlik a kezelés?
Az első találkozás során alapos állapotfelmérés történik, kikérdezéssel illetve a talp reflexzónáinak áttapintása útján, majd a terapeuta ezek alapján kezelési tervet, térképet állít össze, megjelöli az ajánlott kezelések számát és időtartamát, a kezelendő reflexzónákat. Az egyes alkalmakon ennek megfelelően történik a kezelés, figyelembe véve természetesen a páciens állapotának javulását, vagyis azt, hogyan reagál a kezelésekre. A terapeuta gyöngéd, de erőteljes simító illetve körkörös mozdulatokkal, váltakozva erősebb és gyengébb nyomással végzi a masszázst, a kezelendő testrész reflexzónáján kívül minden esetben stimulálva a kiválasztó szervek zónáit is.