A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Szemészeti kérdések

Hogy történik a szemüveg felírás?
Az objektív-műszeres mérés (komputer)- után szubjektív módon (a szemüvegkeretbe próba-lencséket téve) történő ellenőrzést követően történik.

Mi a szemfenék vizsgálat, hogyan történik?
Az ideghártyának a részletes vizsgálata - kézben tartott szemtükörrel, vagy szem elé helyezett speciális lencsén keresztül történik.

Mi a szemnyomás, hogy történik a szemnyomás-mérés?
Az egészséges szem belső nyomása a légköri nyomásnál átlagosan 14-20 higanymilliméterrel magasabb. A pontos érték mérése érzéstelenítő csepp adását követően, egy speciális festéket és kékes fényt használva történik. Ha az érték az átlagot meghaladja, akkor további vizsgálatok elvégzése jöhet szóba a zöldhályog-gyanú kivizsgálása érdekében.

Mi a szürkehályog, meg lehet-e előzni?
A szürkehályog a szemlencse elszürkülését jelenti. Az időskori szürkehályog az öregedéssel van kapcsolatban, a jelenlegi ismeretek szerint nem előzhető meg. A szürkehályog kialakulásában azonban szerepet játszanak egyéb tényezők is, ezek kivédése fontos lehet. Ilyenek például a nagymértékű UV sugárzás kerülése, cukorbetegség megfelelő kezelése, vagy a dohányzás kerülése.)

Fáj-e a pupilla-tágítás?
Bizonyos szemészeti betegségek esetén szükség van szemcsepp adására (pupilla-tágító csepp a neve, mert a szembogár - a pupilla- nagyobb, tágabb lesz). A csepegtetés NEM okoz fájdalmat, de a szembogár órákon át tág marad, és a látás sem lesz tiszta. A tág szembogár nem tudja védeni a szemet az erős fény ellen- így ilyenkor napszemüveg viselése javasolt

Miért javasolt a cukorbetegnél évente a szemészeti vizsgálat?
A cukorbetegség miatt az ideghártyát tápláló hajszálerek károsodnak, de ez sokáig nem okoz panaszt. Az évente (pupilla-tágításban) történő szemfenék vizsgálatkor a kezdeti - panaszt még nem okozó - elváltozások időben felismerhetők és szükség szerint kezelhetők.

Mi a sárgafolt-elfajulás (makula degeneráció)?
Az éleslátásért felelő ideghártya terület - a sárgafolt - megbetegedése.

Kinél alakul ki a sárgafolt-elfajulás (makula-degeneráció) és megelőzhető-e?
A maculadegeneráció kialakulásában szerepet játszó bizonyos tényezők (életkor, genetika, bőrszín, …) nem befolyásolhatók. Bizonyított azonban a dohányzás, valamint tartós UV sugárzás káros szerepe, így a dohányzás abbahagyása, az UV szűrő szemüvegek viselése ajánlott. Emellett bizonyított egyes étrend-kiegészítők előnyös szerepe (antioxidánsok, cink, réz stb.), de ezek szedése előtt a szemészorvossal történő konzultációt javasolt.

Mitől lehet „piros” a szemünk, és mikor kell szemészhez menni?
A szem vérágassága mögött lehetnek egyszerű, banális okok (huzat, porszemcse jut a szemrésbe stb.) , ilyenkor, ha panaszunk spontán megszűnik, nem szükséges vizsgálat. A nem szűnő „vörös szem” mögött, ha azt egyéb panasz (látásromlás, fájdalom, idegentest-érzés…) is kíséri, akár súlyos szembetegségek (szivárványhártya,- szaruhártya-gyulladás…) is húzódhatnak, ezekben az esetekben fontos a mielőbbi szemészeti vizsgálat
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.