A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Vastagbéltükrözés

Mikor van szükség a vastagbéltükrözésre?
Ez a vizsgálat a legalkalmasabb a vastagbél daganatos elváltozásainak kiszűrésére. Mivel ezek egyre gyakrabban fordulnak elő, különösen az életút második felében, a legjobb az lenne, ha minden ötvenedik évét betöltött férfinál és nőnél elvégeztetnék. Kiemelten ajánlott azoknak, akiknek a családjában előfordult a vastagbél daganatos megbetegedése, vagy saját maguknak volt már valamilyen bélrendszeri problémájuk. A rizikót fokozza a mozgásszegény életmód, a rostszegény, zsíros étrend és a dohányzás is.

Milyen tünetek jelezhetik a vastagbéldaganatot?
Véres széklet, a székelési szokások felborulása, székelési inger jelentkezése ürítés nélkül, ceruzavékonyságú széklet, visszatérő puffadás, hasi görcsök, fogyás, vérszegénység, általános állapotromlás, gyengeség lehetnek vastagbéldaganat jelei, de pontos diagnózist csak vastagbéltükrözéssel lehet felállítani.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?
A vizsgálat előtti legalább egy napig diétát kell tartani (a beteg csak folyadékot fogyaszthat) és a vastagbelet egy speciális előkészítő szerrel, hashajtással ki kell tisztítani. Ha szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra (laboratórium, EKG) is szükség van.

Gyógyszereket szedek, ezeket bevehetem a vizsgálat előtt?

Igen, a szokott gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztmaellenes szerek) általában a vizsgálat előtti napon és aznap is beveheti, kivéve a székletet megfeketítő vaskészítményeket és a különböző véralvadásgátló gyógyszereket, amelyek növelik a súlyos vérzés kockázatát, és a diabétesz-gyógyszereket, amelyek a diéta idején csökkentett táplálékbevitel miatt zavart okozhatnak. Legjobb, ha a gasztroenterológiai rendelésen a szakorvossal beszéli meg, az Ön esetében melyik gyógyszer felfüggesztésére van szükség.

Mit hozzak magammal?
A legutóbbi laborleleteit, korábbi vizsgálati eredményeit hozza magával. Számítson rá, hogy a vizsgálat után közvetlenül nem tanácsos autót vezetni, ezért szerencsésebb, ha kísérővel érkezik.

Mi történik a vizsgálat során?
A beteg oldalfekvésben helyezkedik el. Az előzetesen kiürített beleit egy kevés levegő bejuttatásával feltöltjük, átjárhatóvá tesszük, majd a végbélnyíláson keresztül a kolonoszkópot, egy hosszú, vékony, rugalmas csövet vezetünk bele a vastagbél és a vékonybél találkozásáig. Ez tartalmazza a fényforrást és a videokamerát, valamint egy kis hurokszerű eszközt, amely szövetminta vételére, sőt apróbb szövettöbbletek azonnali eltávolítására is alkalmas. A bélszakasz átvizsgálására az eszköz lassú kihúzása közben kerül sor. A vizsgálat után, kis pihenést követően a páciens még aznap hazamehet.

Fájdalmas-e a vizsgálat?
Éber állapotban a belek levegővel való feltöltése hasfeszülést okozhat, a kolonoszkópnak a vastagbél kanyarulatain való átvezetése pedig kellemetlen, olykor görcsös hasi fájdalommal járhat. Ezért többnyire egy könnyű nyugtatót kap a beteg, illetve kérheti az altatásban történő vizsgálatot, ez esetben semmilyen fájdalmat nem fog érezni.


Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.