• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu

  Nyakunkon az allergiaszezon!

  Lassan fel kell készülni a pollenszezonra, sőt, számos érintettnek már javában tartanak a kellemetlen tünetek, a könnyezés, orrfolyás, orrdugulás. Így például mindazok szenvednek már kora tavasszal is ezektől, akik a legkorábban virágzó mogyorócserjék, éger-, fűz-, kőris- és nyírfák pollenjére allergiásak, nem is beszélve azokról, akiknek a házi por, az állatszőr vagy a penész okozta megpróbáltatásai egész évben tartanak. Az allergia elleni ígéretes új kezelési eljárásról, az immunterápiáról dr. Madarasi Annát, a Budai Egészségközpont gyermekallergológus, tüdőgyógyász szakorvosát kérdeztük.

  allergia-tavasszal

  Hogyan alakul ki az allergia, mi történik ilyenkor a szervezetünkben?

  Allergia esetén az immunrendszerünk tévedéséről, hibás, túlzott reakciójáról beszélhetünk: egy-egy, a szervezetbe került, teljesen ártalmatlan idegen anyagot a védelmi rendszerünk veszélyes antigénként azonosít, és felveszi velük a harcot. Ennek során aktiválódnak a hízósejtek, és a belőlük kiszabaduló anyagok (hisztaminok, prosztaglandinok, citokinek) váltják ki az allergiás tüneteket.

   

  A légúti panaszok, az orrnyálkahártya irritációja, a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás mellett szem- és bőrtüneteket, valamint emésztőrendszeri problémákat is kiválthat az allergia. A légúti panaszok többségét, az ún. szénanáthát a levegőben szállongó virágporok, pollenek okozzák (a legkorábban virágzó mogyorótól, nyírtől kezdve a kora nyári fűféléken, gabonaféléken át a mindenütt tömegesen megtalálható gyomokig, mint a parlagfű, az üröm, az útifű, a csalán stb.). Ugyanakkor sokaknak okoznak szenvedést más allergének, például a gombák spórái, sőt, a háziporban lévő állati eredetű sejtek, például poratkák, szőr vagy tollszemcsék is.

   

   

  Jól érzékeljük, hogy nő az allergiások száma?

  Valóban, az érintettek száma az iparilag fejlett országokban egyre nő, a felnőttek kb. 30 százalékát is elérheti. Ennek számos oka van, többek között a környezetszennyezés, a környezetünkben, élelmiszereinkben, gyógyszereinkben, az életünk minden területén meglévő vegyi anyagok mértékének növekedése. Ehhez járul még a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a tartós stressz, ami az immunvédelmet gyengíti. A gyerekek túlféltése, a túlzott higiénia is hozzájárulhat az allergia kialakulásához: a városi gyerekek eltávolodtak a természetes körülményektől, így szervezetük immunvédelme ismeretlen veszélyként azonosít növényi és állati eredetű anyagokat, gyakoribbak náluk az allergiás reakciók, mint vidéken élő kortársaiknál.

   

   

  Mi tehetnek az érintettek? Egyáltalán, el lehet-e kerülni az allergiát?

  Minden allergiás betegnek jó tudnia, pontosan milyen allergén okozza az ő esetében a tüneteket. Ehhez tünetmentes állapotban ajánlatos elvégeztetni egy allergiavizsgálatot.

   

  Elkerülni az adott allergént nem mindig lehet, különösen, ha például a leggyakoribb gyomok vagy fűfélék okozzák a bajt. Mégis, sokat enyhíthet a panaszokon, ha például  az adott növény virágzási időszakában gyakrabban mosunk hajat, zárva tartjuk napközben az ablakunkat, és eső után vagy  a hűvösebb, pollenmentesebb hajnali órákban szellőztetünk stb. A poratkára, állatszőrökre allergiásoknak egész háztartásukat aszerint kell alakítani, hogy elkerülhessék ezeket az allergéneket.

   

  Az allergiaterápia új módszere, az allergén immunterápia pedig hosszú évekre megszabadíthat a panaszoktól, mert azok okát, a túlérzékenységet szünteti meg.

  tavaszi allergiak

  Mi az allergén immunterápia lényege?

  A hagyományos gyógyszeres kezelésekkel szemben, amelyek csak tüneti kezelést nyújtanak, az immunterápia, más néven: hiposzenzibilizálás az allergia okát kezeli. Az allergén immunterápia során a tüneteket okozó allergén tisztított kivonatát adjuk emelkedő, majd fenntartó dózisban. Az első adag gyógyszert a rendelőben adjuk be, várunk 20 percet, hogy nincs-e akut allergiás reakció. Ezután az oldat formájában előállított tisztított allergén kivonatot meghatározott ideig napi rendszerességgel a nyelv alá kell juttatni egy speciális adagolóval ellátott üvegből. A kezelés 3-5 éven keresztül tart, és 10-15 éves tünetmentesség várható tőle. Ezzel érjük el, hogy az immunrendszer áthangolódjon, és a szervezet ne allergiás reakcióval válaszoljon a környezeti behatásokra. Egyelőre környezeti allergénekkel történik a kezelés, táplálékallergiában még nem elérhető. Fontos megjegyezni, hogy méh- és darázscsípés allergiában nem ez a megoldás, sajnos ott csak az injekciós kezeléstől várható javulás, gyógyulás.

   

   

  Milyen következményei lehetnek, ha valaki nem kezelteti az allergiáját?

  Enyhébb esetekben is kellemetlenek a visszatérő tünetek, ráadásul kezelés nélkül általában megfigyelhető az allergia „eszkalálódása”, vagyis hogy az évek során egyre több allergén vált ki ugyanannál a betegnél panaszokat. Súlyosabb esetekben az allergia az életminőséget is jelentősen rontja, alvászavarokat okoz, napközben pedig a munkában, a tanulásban a teljesítményt csökkenti, a koncentrációs képességet rontja, így akár balesetekhez is vezethet. A légúti allergiákra különösen jellemző, hogy elhanyagolva rosszabbodik a beteg állapota: a szénanátha asztmává súlyosbodhat, ami kezelés nélkül maradva a légzésfunkciók beszűküléséhez, a fertőzések iránti fogékonyság növekedéséhez, végül visszafordíthatatlan hörgőkárosodáshoz is vezethet.