Mi a kézsebészet?

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

Mi a kézsebészet?

A kézsebészet egy speciális szakterület, mely kizárólag a kéz megbetegedéseinek, sérüléseinek vizsgálatával és kezelésével foglalkozik.

A kézsebészeti műtéttechnika speciális képzést igényel, hiszen a kéz finom struktúráinak (erek, idegek, inak, csontok) helyreállítása nagy pontosságot, valamint a kéz anatómiájának és funkciójának alapos ismeretét követeli meg.

Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy a betegek csak későn, a kéz előrehaladott funkciókiesésével jelentkeznek a kézsebésznél. Ilyenkor nem minden esetben várható a működés teljes visszaállítása.

Másik gyakori probléma, hogy a kézsebészetben kevésbé járatos orvos által végzett műtét utáni szövődmény viszi azután a beteget kézsebész szakemberhez. A helyreállító műtét ilyenkor is csekélyebb eredményt hoz.

Milyen panaszokkal forduljon kézsebészhez?

A csukló és az ujjak sérülése után kialakult fájdalom, duzzanat, mozgásbeszűkülés csontsérülésre, ínszakadásra, vagy szalagsérülésre - esetleg húzódásra utal. Téves az a nézet, miszerint ha egy ujj mozgatható, akkor nincs eltörve!

A sérülések késői következményeként kialakult panaszok - zsibbadás, duzzanat, fájdalom, csökkent mozgásterjedelem - mindenképp kivizsgálásra szorulnak.

Gyakoriak az ún. alagút szindrómák. Ilyenkor a szűk csatornában futó idegek kerülnek leszorítás alá - a kéz ujjai zsibbadnak, a kéz ügyetlenné válik, a fogó- és szorítóerő csökken, későbbi stádiumokban izomsorvadás is jelentkezik. Időben elkezdett kezelés, esetleg műtét a maradandó károsodásokat előzi meg.

Az ínhüvelygyulladások is különböző lokalizációban és súlyossági fokban jelentkezhetnek. Típusos tünet az ujjak hajlított helyzetben való elakadása, az ún. pattanó ujj. Másik gyakori lokalizáció a csukló és hüvelykujj találkozásánál lévő ínhüvelyrekesz fájdalmas nyomásérzékenysége, a hüvelykujj mozgatásakor jelentkező fájdalom. Hasonló tüneteket okozhat a hüvelykujj bázisán lévő nyeregízületi porcfelszín kopása, artrózisa. A kéz kisízületeinek deformitása, fájdalma hátterében is gyakran az artrózis áll.

A csuklón, esetleg az ujjak tövében jelentkező feszes, nem nyomásérzékeny lágyrész duzzanat az ún. ganglion. Jóindulatú elváltozás, mely az ízületi tokból vagy ínhüvelyből indulhat ki, véglegesen csak műtétileg lehet eltávolítani. Minden, a kézen jelentkező daganattal szakemberhez kell fordulni!

Középkorú és idősebb férfibetegeknél tapasztalható a tenyérben képződő tömött csomó, mely később az ujjakat a tenyérbe húzza, az ujjak nyújtását akadályozza, ez az ún. Dupuytren contractura. A korábbi stádiumban elvégzett műtét jobb eredményt hoz. A csukló- és kéz sportártalmai elsősorban a testépítők, teniszezők, küzdősportot űzők extrém terhelése után jelentkeznek. Ilyenkor gyulladás, ödéma és mikrosérülések keletkezhetnek az inak tapadásánál, az ín-izom átmenetnél vagy az inak ínhüvellyel körülvett szakaszán. A csukló terhelhetőségét nagyban befolyásolja a szalagrendszer stabilitása és a csukló anatómiai felépítése. Ennek megítélése és az előbbi ártalmak kezelése szintén a szakember feladata.