PCA 3 - mire jó?

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

A PCA 3 (Prostate Cancer Gene 3, korábban DD3) a prosztatarák előrejelzésére

Egy olyan molekuláris biológiai módszer, amely az eddigieknél pontosabb eszközt nyújt, és segíthet számos gyakorlati klinikai probléma megoldásában. Nem csak a prosztatára, hanem a prosztatarákra is specifikus. Ez azt jelenti, hogy míg a PSA (Prosztata Specifikus Antigén) megemelkedett szintjét olyan állapotok is előidézhetik, mint a prosztatagyulladás, a genito-urinális traktus gyulladásai és a jóindulatú prosztata hiperplázia, addig a PCA 3 szintjét nem befolyásolják ezek a tényezők. Ezenkívül a PSA-val ellentétben a PCA 3 gén jelentősen nagyobb mértékben (66x) fejeződik ki a prosztatarákos szövetben az egészséges vagy jóindulatú elváltozást mutató prosztataszövetekhez képest. Mivel a PCA 3 jóval prosztatarák-specifikusabb, mint a PSA, a PCA 3 teszt pozitív prediktív értéke a prosztatarák-diagnosztikában közel kétszer akkora, mint a szérum PSA-é (75% a 38%-kal szemben).

Milyen esetekben indokolt a PCA3 teszt elvégzése

A PSA megemelkedett szintje alapján gyakran végeznek prosztatabiopsziát, ám a magas PSAszintű páciensek mintegy 75%-ánál nem találnak prosztatakarcinómát. A PCA 3 vizsgálat 85%< negatív prediktív értéke - bár természetesen nem 100% - eléri a biopsziáét, hiszen negatív biopszia esetén is előfordul 10-25%-ban prosztatarák.

A PCA 3 diagnosztikai eszközként alkalmazhatósága bizonyított a következő esetekben:

1. az első biopszia eldöntésében, ha a prosztatarák kockázata a családi kórelőzmények, gyanús fizikális lelet, PSA változás mértéke alapján megnövekedett, de a PSA szintje (2.5-10 ng/ml) és a fizikális lelet bizonytalan, nem egyértelmű;
2. az ismételt biopszia (időpontjának) eldöntésében, ha a PSA egyértelműen magas (>4 ng/ml), de az előző egy vagy több biopszia eredménye negatív, vagy nem egyértelmű;
3. igazolt prosztatarák esetén a betegség, így a kezelési stratégia agresszivitásának meghatározásában és aktív monitorozásában (3-6 havonta).
PCA 3: prosztatarák-sejtek kimutatása vizeletmintából
  • magasan prosztatarák-specifikus
  • segít csökkenteni a szükségtelen biopsziák számát
  • javítja a prosztatarák-diagnosztikát
  • nem invazív
A PCA 3 teszt felvétele az urológus diagnosztikai eszköztárába javít a diagnosztikai szenzitivitáson, specificitáson és a prediktív értéken. Így tájékozottabban hozhatók meg a biopsziára és kezelésre vonatkozó döntések. A többi független markerhez viszonyítva (kor, rektális digitális vizsgálat: RDV eredménye, PSA szint, prosztataméret, korábbi biopszia) a PCA3-értéknek van a legmagasabb prediktív értéke abban, hogy a biopszia talál-e prosztatarákot.

Hogyan vehető igénybe a PCA 3 teszt a klinikai gyakorlatban

A teszt teljes vizeletben mutatja ki a PCA 3 mRNS jelenlétét.

Urológiai vizsgálat alkalmával rektális digitális vizsgálatot, azaz ujjal végbélen keresztüli vizsgálatot végeznek, ezt követően vizelet mintára van szükség.