A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

A szem a lélek tükre...

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

...tartja a mondás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csupán testünket, hanem szemünket is megvédjük a káros UV sugárzástól. Amíg bőrünkön azonnal láthatóvá válnak a leégés tünetei, addig a szemünkre gyakorolt káros hatás csak hosszú idő után jelentkezik, így nem árt tudnunk, milyen módszerekkel védhetjük meg az erős napsugarak által okozott elváltozásokkal szemben.

"Nem csupán azok a tényezők veszélyesek, amelyek az adott pillanatban látható tüneteket produkálnak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy néhány szervünk nem reagál azonnal a negatív hatásokra, illetve a komolyabb sérülések akkor keletkeznek, ha a káros tényezők hosszabb ideig hatnak rájuk. Ilyen például a szem is, amelyre az UV sugarak igen veszélyesek lehetnek, és a tünetek, pedig akár évek múlva, fájdalommentesen jelentkezhetnek. Rövidtávon kötő-, és szaruhártya gyulladás alakulhat ki, de a későbbiekben szürke hályog és a retina elváltozása is előfordulhat" - mondta a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

A vízben, vízparton és a havas tájakon a visszaverődött fény UV szintje például nagyon magas, amely akár gyulladást is okozhat. Ilyenkor fokozottan védjük szemünket, hiszen a szem gyulladása nagyon fájdalmas, valamint a szem hosszú távon érzékennyé válhat a fénnyel szemben. A legfontosabb azonban a mindennapos védelem: szemünk védelme érdekében is fontos, hogy 10 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, és minden esetben viseljünk megfelelő napszemüveget. Használjunk széles karimájú kalapot, amely nem csak a fejünket védi, de a szemet érő káros sugarak egy részét is megszűri.

"A napszemüveg csak akkor nyújt hatásos védelmet, ha a megfelelő UV szűrővel látják el. Ezeken a szemüvegeken található egy kis címke, amelyen feltüntetik, megfelel-e a kötelező szabványnak, illetve, hogy általános vagy speciális célra készült-e" - tette hozzá a doktornő.
Mindemellett a vásárláskor személyes adottságainkat is vegyük figyelembe és lehetőleg olyan szemüveget válasszunk, amely oldalról sem engedi be a napsugarakat. A gyermekek védelméről sem szabad megfeledkeznünk. Mivel nagyon sok időt töltenek napon, vízparton, ezért a megfelelő eszközökkel őket is fokozottan védjük a napsugarak káros hatásaitól!
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.