A szem a lélek tükre...

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

...tartja a mondás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csupán testünket, hanem szemünket is megvédjük a káros UV sugárzástól. Amíg bőrünkön azonnal láthatóvá válnak a leégés tünetei, addig a szemünkre gyakorolt káros hatás csak hosszú idő után jelentkezik, így nem árt tudnunk, milyen módszerekkel védhetjük meg az erős napsugarak által okozott elváltozásokkal szemben.

"Nem csupán azok a tényezők veszélyesek, amelyek az adott pillanatban látható tüneteket produkálnak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy néhány szervünk nem reagál azonnal a negatív hatásokra, illetve a komolyabb sérülések akkor keletkeznek, ha a káros tényezők hosszabb ideig hatnak rájuk. Ilyen például a szem is, amelyre az UV sugarak igen veszélyesek lehetnek, és a tünetek, pedig akár évek múlva, fájdalommentesen jelentkezhetnek. Rövidtávon kötő-, és szaruhártya gyulladás alakulhat ki, de a későbbiekben szürke hályog és a retina elváltozása is előfordulhat" - mondta a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

A vízben, vízparton és a havas tájakon a visszaverődött fény UV szintje például nagyon magas, amely akár gyulladást is okozhat. Ilyenkor fokozottan védjük szemünket, hiszen a szem gyulladása nagyon fájdalmas, valamint a szem hosszú távon érzékennyé válhat a fénnyel szemben. A legfontosabb azonban a mindennapos védelem: szemünk védelme érdekében is fontos, hogy 10 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, és minden esetben viseljünk megfelelő napszemüveget. Használjunk széles karimájú kalapot, amely nem csak a fejünket védi, de a szemet érő káros sugarak egy részét is megszűri.

"A napszemüveg csak akkor nyújt hatásos védelmet, ha a megfelelő UV szűrővel látják el. Ezeken a szemüvegeken található egy kis címke, amelyen feltüntetik, megfelel-e a kötelező szabványnak, illetve, hogy általános vagy speciális célra készült-e" - tette hozzá a doktornő.
Mindemellett a vásárláskor személyes adottságainkat is vegyük figyelembe és lehetőleg olyan szemüveget válasszunk, amely oldalról sem engedi be a napsugarakat. A gyermekek védelméről sem szabad megfeledkeznünk. Mivel nagyon sok időt töltenek napon, vízparton, ezért a megfelelő eszközökkel őket is fokozottan védjük a napsugarak káros hatásaitól!