Védjük meg gyermekünket a hurutos megbetegedésektől!

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

A hűvös idő beköszöntével egyre többen tapasztalják magukon a náthás megbetegedés kellemetlen tüneteit, mint például a rossz közérzet, fejfájás, orrdugulás, kaparó torok, orrfolyás. A változékony időjárásra főként a gyermekek reagálnak érzékenyen, ezért náluk ősszel és télen magas a hurutos megbetegedések száma. Az alábbiakban Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ad tanácsokat, hogy a szülőknek ilyenkor mire kell fokozottan odafigyelniük.

"A vírusok és baktériumok számára rendkívül kedvez az iskolai, vagy óvodai közeg, ahol a gyerekek hosszabb időt töltenek együtt egy légtérben. A betegség terjedésének egyik fő oka, hogy a beteg gyerekek nem maradnak otthon, ezáltal társaikat is megfertőzik. Ha a betegség első jeleinél időben kezeljük a tüneteket, elkerülhető a további szövődmények kialakulása" - mondta a doktor úr.

A gyermekek körében leggyakoribb a náthás megbetegedés. Ennek jelei az orrfolyás, orrdugulás, esetleg köhécselés. Néhány nap múlva az orrváladék sárgás színűvé válik, de ez nem feltétlenül baktérium okozta felülfertőződés jele, tehát antibiotikum csak emiatt szükségtelen. Orrcsepp, orrkrém, szükség esetén az orrszívás is segít. Az alsó légúti megbetegedéseket leggyakrabban vírusok okoznak, ezáltal a betegség kezdetben nem igényel antibiotikum kezelést. Néhány napos pihenéssel, C-vitamin fogyasztásával, esetenként nyákoldóval vagy száraz, kínzó köhögés esetén köhögéscsillapítóval elérhető a gyógyulás. Nem szabad türelmetlennek lenni, a hörghurut sosem néhány napos betegség.

Abban az esetben, ha gyermekünk köhögése fokozódik, fullad és/vagy magas láz jelentkezik, mindenképp keressünk fel egy orvost, ugyanis ez már komolyabb szövődmények, vagy akár baktérium fertőzés kialakulását is jelezheti. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a gyógyulás érdekében antibiotikum kezelést kell alkalmazni. Ügyeljünk arra is, hogy gyermekünk sok folyadékot fogyasszon, hiszen a lázas betegnek magasabb a folyadékigénye.

"Ha gyermekünk szervezete ellenálló, immunrendszere erős, megelőzhetjük a betegséget, vagy elérhetjük, hogy gyengébb lefolyású legyen. Ehhez nélkülözhetetlen a rendszeres zöldség-, és gyümölcsfogyasztás, a vitamindús- és változatos táplálkozás. Az ellenálló képességet rendszeres sporttal is fokozhatjuk, amelyet a legjobb szabad levegőn végezni. Ha erre nincs mód, a gyakori és kiadós séta az egész családnak egy egészséges, közös program lehet" - tette hozzá a doktor úr.