Derékfájás okai és tünetei

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

A derékfájás okai és tünetei:

• mechanikai eredetű kisebb sérülések, izomhúzódások (hirtelen rossz mozdulat után pár óráig jelentkező fájdalom)
  • krónikus stressz, helytelen testtartás következtében kialakult ún. izomgörcsök (tapintható izomgöbök a gerinc mentén, mozgásra jelentkező fájdalom, esetleg kényszertartás)
  • pszichogén eredetű fájdalom
  • strukturális károsodások:
    • gerincsérv: a csigolyák közti porckorong falának károsodása miatt a kitüremkedő anyag nyomást gyakorol a környező idegszövetre
    • csigolyakopás
    • szűk gerinccsatorna: a nyomás alá került idegszövet miatt alsó végtagba sugárzó, sokszor zsibbadással, mozgászavarral, esetleg vizelet- és székletvisszatartási zavarral társuló élesebb, nyilalló jellegű fájdalom
  • anyagcsere-betegségek (csontritkulás, szteroidterápia!) következtében létrejött csigolyatest károsodás, esetleg összeroppanásos törés (tűrhetetlen fájdalom, mozgásképtelenség, esetleg neurológiai tünetek)
  • gyulladásos eredet, csigolyák közti kisízületek érintettsége (pihenésre, éjjelente fokozódó fájdalom, mely mozgáskor enyhül, reggeli ízületi merevség)
  • belső szervek megbetegedései, melyek a derék területére sugározhatnak ki (pl. kismedencei gyulladás, veseérintettség)
  • tumoros folyamat (a helyi, nem szűnő erős fájdalom mellett gyengeség, fogyás, egyéb, általános tünetek)
  • statikai eltérések: gerincferdülés, helytelen testtartás
  • degeneratív, örökletes kórképek (pl. Bechterew-kór: fokozódó merevség, erős állandó fájdalom)

(Amennyiben már rendelkezik kivizsgálási eredménnyel és mozgásterápiás javaslattal, természetesen közvetlenül is bejelentkezhet gyógytornára.) Gyógytorna programunkról itt olvashat bővebben.