A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Szív- és érrendszeri betegségek

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

Magyarországon vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések, holott kis odafigyeléssel a tragédiák nagy része megelőzhető lenne – derült ki az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem márciusi előadásán, amelyen dr. Bencze Ágnes, a Budai Egészségközpont kardiológusa az egészséges táplálkozás és a mindennapi mozgás fontosságára is felhívta a figyelmet.A kockázati tényezők közül az egyik leggyakoribb a „néma gyilkosnak” is nevezett magas vérnyomás, ami sokáig nem okoz panaszokat, azonban súlyos szövődményekhez, veseelégtelenséghez, szélütéshez, szívinfarktushoz vezethet. Bár kialakulásának mibenlétét az esetek kilencven százalékában nem lehet meghatározni, az elváltozás jó eséllyel karbantartható. A maradék tíz százaléknál kimutathatók a kiváltó okok: ilyen a pajzsmirigybetegség, a veseelégtelenség vagy valamilyen hormonális diszfunkció. Ezek gyógyításával a magas vérnyomás is megszűnik.

A normális érték 140/90, ha valakinek ennél magasabb a vérnyomása, és mindez fejfájással, látászavarral, orrvérzéssel, légszomjjal vagy mellkasi fájdalommal párosul, azonnal hívjon orvost! Nagyon lényeges, hogy mikor és hogyan kell elvégezni a mérést: 40 év felett évente legalább egyszer rutinszerűen javasolt ellenőrizni a vérnyomást, méghozzá mindig nyugalomban, ülő helyzetben és ugyanazon a karon. Aki tudja, hogy magas az értéke, heti rendszerességgel mérjen. A megelőzést szolgálja a só- és alkoholfogyasztás csökkentése, a sok mozgás, illetve a dohányzás elhagyása.

A szív- és érrendszeri megbetegedések másik „előszobája” a magas koleszterinszint, az érfalakra rakódó zsír ugyanis meszesedést, érelzáródást okoz. Szintén veszélyes az elhízás, hiszen ezzel gyakran együtt jár a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása.

Ha testtömegindexünk 20-25 között van (testsúlyunkat el kell osztani méterben kifejezett magasságunk négyzetével), akkor nem kell aggódnunk, ennél magasabb érték esetén viszont túlsúlyosnak számítunk. Ha a kapott szám több mint 30, akkor már elhízásról beszélünk. Lényeges adat a derékbőség. Amennyiben ez férfiaknál meghaladja a kilencven centimétert, nőknél pedig a nyolcvanat, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából komoly kockázatot jelentő hasi típusú elhízással állunk szemben.

Szintén negatívan befolyásolja a szív- és érrendszer állapotát a cukorbetegség, amely önmagában 3-5-szörösére, dohányzással súlyosbítva pedig 6-15-szörösére növeli a halálos koszorúér-betegség és a stroke kialakulásának esélyét. Ehhez hasonló hatásai vannak a fokozott kalóriabevitelnek és a túlzott alkoholfogyasztásnak.

Dr. Bencze Ágnes szerint éppen ezért nagyon fontos az egészséges étrend, aminek kialakításakor a mediterrán diétát érdemes követni. Ennek lényege, hogy naponta együnk meg fél kiló zöldséget vagy gyümölcsöt, fogyasszunk olívaolajt, valamint hetente háromszor halat. Mindemellett a férfiak bátran megihatnak napi legfeljebb két, a nők egy pohár vörösbort. Ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem, naponta harminc perc aktív séta jótékonyan befolyásolja a szív és az érrendszer állapotát!

Ami a konkrét betegségeket illeti, a leggyakoribb az angina pectoris, azaz az ismétlődő múló szívtájéki fájdalom, ennek súlyos formája a szívinfarktus. Tünete a tűrhetetlenül erős, szegycsont felett kialakuló, a nyakba, vállba, hátba és a bal karba sugárzó fájdalom. Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt!

(forrás: http://www.hegyvidekujsag.eu/hegyvidekujsag/egeszseg/sziv-errendszeri)

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.