A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Levegőzzön-e a baba ilyen hidegben?

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

Sokan felteszik a kérdést: kimenjenek-e a babával ilyen időben?

Ennek eldöntése nem kizárólag orvosi kérdés - mondja dr. Krivácsy Péter gyermekorvos, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza. - Minden anyukának magának kell eldöntenie, hogy fél-e a hidegtől, vagy a nagy hideg ellenében is ragaszkodik ahhoz, hogy a gyerekek mindennap friss levegőn legyenek. Általánosságban azonban elmondható, hogy annál óvatosabbnak kell lenni, minél kisebb a gyerek: a kisbabáknak nagy a testfelületük, fejletlenebb a hőszabályozásuk, ráadásul a babakocsiban fekszenek, nem aktívak - az ő sétáltatásukat kell jobban meggondolni.

Aki már jár, nyugodtan játszhat kint

Krivácsy doktor szerint az önállóan járó gyerekekkel, ha jól felöltöztetjük őket, már nem lehet baj a nagy mínuszokban sem, akár egy órát is kint játszhatnak, mozoghatnak a szabadban. Aki nagyon tart a hidegtől, tehet egy sálat a kicsi orra-szája elé, hogy ne közvetlenül érje a légutakat a hideg levegő, de legtöbbször erre sincs feltétlenül szükség. A füleket viszont érdemes meleg sapkával védeni, hiszen itt nagyon sűrű az érhálózat, épp ezért nagyon kellemetlen a lehűlés.
- A nátha egyébként nem a hidegtől alakul ki - magyarázza dr. Krivácsy Péter. - A hideg legfeljebb előkészíti a talajt a nyálkahártyákon a kórokozóknak, és az is igaz, hogy a hidegben az orrnyálkahártya duzzanata miatt akkor is folyni kezd az orrunk, ha nem vagyunk náthásak: ilyenkor híg, vízszínű váladék távozik az orrból.

A valódi náthát azonban nem a hideg, hanem a vírusok okozzák. Ezek szaporodásának pedig sokkal kedvezőbb a viszonylag meleg, fagypont körüli időjárás, mint a száraz, hideg levegő. A doktor úgy véli, a felső légúti betegségek egyébként nem a hőmérséklet, hanem a közösség hatására alakulnak ki. A bölcsődés, óvodás gyerekek szülei általában meg sem lepődnek azon, ha az első hónapokban a gyermek egyik betegségből a másikba esik. Aki még nem jár közösségbe, viszonylag védettebb a kórokozókkal szemben, akkor is, ha sokat sétál a szabadban. Ha a gyerek kicsit náthás, köhög, az egyébként még nem ok a szobafogságra. Lázasan viszont ne vigyük ki a kicsiket.

Óvatosan a picikkel!

Az egészen picikkel, akik még a babakocsiban fekszenek vagy ülnek, óvatosabbnak kell lenni a zimankós időben. Az ő felöltöztetésükre még nagyobb gondot kell fordítani, mint a nagyokéra: akár úgy, hogy egy réteggel többet adunk rájuk, mint amennyit mi felvennénk, akár úgy, hogy különösen jól szigetelő, hőtartó overallt választunk. Takarjuk is be őket a babakocsiban, és alájuk is tehetünk egy plédet. A legjobb megoldás a bundazsák, amely a baba egész testét melegíti. Korlátozzuk a kint töltött időt, a picik legfeljebb fél órát töltsenek kint. Krivácsy doktor szerint nehéz szabályokba foglalni, hogy milyen korú, milyen súlyú gyerekkel mehetünk a szabadba, általánosságban azonban elmondható, hogy három hónapos kor alatt nem ajánlatos kint sétálgatni. A párhetes újszülötteket pedig véletlenül se most kezdjük a kinti levegőhöz szoktatni, számukra biztonságosabb a szoba melege.
Forrás: babaszoba.hu

A kiemelkedő színvonalat vezető orvosaink garantálják, akik szakterületük széles körben elismert specialistái.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.