Itt a tavasz, támadnak a pollenek!

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

Mely növények okoznak allergiás reakciókat tavasszal? Melyek a legjellemzőbb tünetek és hogyan védekezhetünk ellenük? Dr. Szilágyi Katalin, fül-orr-gégész szakorvosunk segít megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Kaparó torok, tüsszögés és orrfolyás?

A tünetek náthára utalhatnak, ám egyáltalán nem biztos, hogy megfázással van dolgunk! Ugyanis már kora tavasszal a levegőben található pollenek allergiás reakciókat válthatnak ki. A megjelenő panaszok hasonlóak a náthához, de akik érzékenyebbek, azoknál akár asztmás rohamokat is kiválthatnak.

A leggyakoribb tavaszi allergének közé tartoznak a nyírfafélék, a bükkfafélék és szilfafélék. Azok, akik ezekre a pollenekre érzékenyek az enyhe tél miatt már a szokásosnál korábban is számíthatnak allergiás reakciókra. Aki allergiás, pontosan tudja, mikor indul a kora tavaszi allergiaszezon. Azonban vannak olyanok is, akik a betegséget megfázásnak hiszik és nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. Ha a tünetek váratlanul jelentkeznek, néhány nap múlva sem enyhülnek, vagy épp fokozódnak, érdemes szakorvoshoz fordulni annak érdekében, hogy kiderítsük, hogy nátháról vagy allergiáról van-e szó.

Allergiás tünetek

Az allergia leggyakoribb tünetei az orrdugulás, tüsszögés, orr-, torok és szemviszketés, könnyezés és orrfolyás, de köhögést, súlyosabb esetben pedig asztmás rohamokat is okoznak a pollenek. Ha mindig ugyan abban az időben jelentkeznek a panaszok és a szeles időben fokozódnak, nagy valószínűséggel allergiával van dolgunk. Ilyenkor ugyanis nagyobb a pollenszórás, így az allergiás reakciók is intenzívebbek lehetnek.

Allergiás panaszok kezelése

A megfázás okozta panaszok néhány nap alatt házi praktikákkal kezelhetők, ám ezzel ellentétben az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, sőt ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek. A tünetek enyhítéséhez orvosi kezelésre van szükség, a panaszokat orrspray-vel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval csillapíthatjuk.

Első lépésként érdemes felkeresni egy szakorvost, ahol allergiavizsgálat segítségével megállapíthatjuk, hogy mely allergének, és milyen mértékben okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra leghatásosabb kezelési módot. Aki tudja magáról, hogy allergiás, a gyógyszerek szedését és az orrspray használatát érdemes az allergiaszezon előtt körülbelül két héttel elkezdeni annak érdekében.