A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Lesújtó adatok a túlsúlyról

Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

Az elhízás általában komoly problémát jelent a jóléti társadalmakban, de Magyarország ebből a szempontból különösen rossz helyzetben van: az OECD egy évvel ezelőtt készült tanulmánya szerint az európai országok között nálunk van a legtöbb elhízott ember, minden harmadik magyar túlsúlyos. A vizsgálatban a testtömegindex 30-as értéke felett számított valaki elhízottnak – a magyar nők több mint 30%-a tartozik ebbe a kategóriába. Dr. Nagy Judit belgyógyász szakorvost kérdeztük az elhízás veszélyeiről…

Melyek a túlsúly legfőbb veszélyei?


Bár korunk testideálja a karcsú, sok estben a kifejezetten csontsovány alkatú hölgyeket részesíti előnyben, a túlsúly az esztétikai különbözőségen, és az ebből fakadó frusztráltságon és lelki nehézségeken túlmenően rengeteg betegségért felelős. Hogy mást ne mondjak, a halálesetek közel 5%-ának ez áll a hátterében. A kövérség felelős például a szívbetegségek kialakulásáért, és kutatások a meddőséget és bizonyos rákos megbetegedéseket is összefüggésbe hoztak a pluszkilókkal. Ne felejtsük az epekövesség és a reflux betegség jóval gyakoribb előfordulását vagy a testsúly által a visszerekre gyakorolt nyomás eredményeként a nehézláb szindrómát, thrombosis kialakulását, de még az aranyeresség is idesorolható. Az ízületek és a porcok pedig mindenképp megsínylik a felesleges kilókat. Hazánk lakossága különösen veszélyeztetett ebben a folyamatban. Egy nemzetközi felmérés szerint Magyarországon 1990 és 2010 között megduplázódott az elhízottak száma. De ha még szélesebb perspektívából nézzük a jelenséget, egy másik kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy az elmúlt közel 40 évben, azaz 1975 és 2015 között a túlsúlyos emberek száma a világon 105 millióról 641 millióra nőtt. Az átlagsúly évtizedenként másfél kilóval nőtt ebben az időszakban. Ha ez a folyamat nem áll meg, akkor 2025-ben a férfiak 18 százaléka, a nőknek pedig a 21 százaléka lesz túlsúlyos, áll az elemzésben, amely hozzáteszi, hogy a férfiak 6, míg a nők 9 százaléka lehet olyan mértékben elhízott, hogy az veszélyezteti majd az egészségüket.

Egyre több hír foglalkozik azzal, hogy nem csak a felnőttek, hanem már a gyerekek közül is egyre többen túlsúlyosak.


Valamennyi EU tagországban igen jelentős problémát jelent a túlsúly, éppen ezért különös aggodalomra ad okot a kisgyermekkori és kamaszkori elhízás mértéke. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az EU-ban a 6-9 éves korosztályban 2010-ben minden harmadik gyermek elhízott vagy túlsúlyos volt jelentős növekedést mutatva a számos nemzeti és regionális kezdeményezés ellenére. A testmozgás hiánya és a helytelen táplálkozás már születéskor kezdődően (sőt, méhen belüli időszakban) fontos meghatározói a későbbi túlsúly, illetve elhízás kialakulásának. Ráadásul a felnőttkori elhízás kockázata mérsékelhető a gyermekek életének első ezer napjában az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás révén.

Milyen veszélyeket jelenthetnek gerincünkre a fölösleges kilók?

Tapasztalatból tudjuk, hogy a túlsúlyos és elhízott egyének jobban ki vannak téve a krónikus fájdalom kockázatnak, mert a többletsúly növeli az ízületekre, porckorongokra, csigolyákra eső nyomást, ezáltal strukturális változásokat és fájdalmat idézve elő csont-ízületi mozgatórendszerben. A krónikus fájdalom továbbá csökkenti a fizikai aktivitást, ezáltal jelentős súlygyarapodást eredményez. Ördögi kör. A kóros elhízás ezenfelül több ponton nehezíti a gerincműtét kimenetelét és a gyógyulás folyamatát is.

Milyen mozgásformákat javasol azoknak, akik tartósan szeretnének fogyni?


A kóros elhízás hátterében számtalan betegség állhat, amit érdemes kivizsgáltatni mielőtt például egy diétába fogunk. Lehet, hogy már gyógyszeres terápia szükséges a kialakult betegség (pl. magas vérnyomás, anyagcsere rendellenességek, cukorbetegség, visszeresség) kezelésére. Mielőtt mindenféle sportokba, mozgásformákba kezdenénk a fogyás reményében, szükséges tudni, hogy szervezetünk készen áll-e ezekre a sportokra, és milyen mennyiségben. Itt kitérnék nemcsak a szív-érrendszer fokozott megterhelésére, de a mozgás szervrendszer, főként a gerinc megterhelésére is. Extrém túlsúly, 35 testtömegindex felett a hangsúly a diétán van, a mozgásban a könnyebb gyaloglások, óvatos lépcsőzések, úszás jönnek szóba. 35 alatt, a diéta szerepe mellett a mozgás, sport veszi át a vezető szerepet. A fokozott sporttal az életforma is változik, a mozgás a mindennapi élet szerves részévé válik. 25-ös index mellett a fő cél, hogy önsanyargató diéta nélkül, rendszeres sporttal tudjuk tartani a testsúlyunkat.
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.