A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Nyáron is az egészséges bőr a legszebb

Fehér vagy napbarnított bőr? Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel és az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Fehér vagy napbarnított, a lényeg a védelem

„A bőr megfelelő védelmének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Főként nyáron, szívesen süttetjük magunkat a vízparton, bőrtípustól függetlenül oda kell figyelnünk arra, mikor és mennyit tartózkodunk a tűző napon. A fényvédelem a világos bőrűek számára különösen fontos, hiszen ők könnyebben leégnek, de a barnább bőrűek sem sütkérezhetnek felelőtlenül. A túlzásba vitt napfürdőzés veszélyes azok számára, akiknek a bőrén anyajegyek találhatók, a napfény ráadásul a leégésen kívül számos bőrbetegséget is okozhat, vagy fokozhatja a meglévő betegségek tüneteit” – mondta dr. Tóth Éva Erzsébet, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Milyen problémákat okozhat a túlzásba vitt napozás?

 • Bőrpírral, súlyos esetben hólyagképződéssel és hámlással járó napégés
 • A bőr korai öregedése a rugalmas rostok károsodása miatt, amelynek jellemzője a száraz, ráncosodásra hajlamos bőr
 • Napfény okozta csalánkiütés, amely a napozás megkezdése után jelentkezik
 • Napallergia, amelynek tünetei órákkal a napozás után a napfénynek kitett bőrfelületen jelentkező vörös, viszkető foltok formájában mutatkozik meg
 • Súlyos esetben, többszörös leégés miatt, a későbbiekben a károsodott anyajegyből kialakulhat bőrrák, melanoma. Főként azoknál jelenthet fokozott kockázatot, akiknek a családjában előfordult már ilyen daganatos megbetegedés

Napfürdőzés, de csak mértékkel

A napfénynek természetesen számos jótékony hatása is van, a mértékletesség betartásával pedig nyugodtan élvezhetjük előnyeit. Szervezetünk például így nyeri D-vitamin szükségletének nagy részét, segít bizonyos bőrbetegségek gyógyításában is, és jótékony hatású lehet a pattanásos bőr számára. Mindemellett a hangulatunkra is pozitív hatással van, hiszen egy napsütéses napon sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, amely látszik kisugárzásunkon is. Az igazi szépség pedig belülről fakad!

Hogyan tehetjük biztonságossá a napozást?

 • Használjunk bőrtípusunknak megfelelő, UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó naptejet!
 • Ismételjük naponta többször a naptej használatát.
 • Fürdőzés után kenjük be magunkat újra, még ha vízálló naptejet is választottunk. 
 • Ruházatunkkal, karimás nyári kalappal védjük magunkat az erős napsütéstől.
 • A legerősebb napsugárzás idején – délelőtt 11 órától délután 15 óráig – tartózkodjunk az árnyékban!
 • Ellenőriztessük évente az anyajegyeinket. Ha viszont változik a színe, egyenetlenné válik a pigmenteloszlás egy anyajegyen belül, szabálytalan az alakja, azonnal forduljuk szakorvoshoz!


Kapcsolódó témák