Bemutatjuk új pulmonológusunkat, dr. Strausz Jánost

Új pulmonológussal, onkológussal bővült a Budai Egészségközpont csapata! Dr. Strausz Jánost arra kértük, hogy meséljen szakmai életéről, és arról, hogy milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban.

Meséljen a szakmai előmeneteléről, eredményeiről!

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem. Kórbonctanból, tüdőgyógyászatból, klinikai onkológiából és pulmonológiai rehabilitációból szereztem szakképesítést. Humbold ösztöndíjasként dolgoztam Németországban. Érdeklődési/kutatási tevékenységem közé sorolhatók a tüdőbetegségek korai diagnózisa, az endoscopos diagnosztikus és terápiás beavatkozások, valamint az tüdőfibrózis és a COPD. E területeken számos nemzetközi klinikai gyógyszervizsgálatban vettem részt. Klinikai tevékenységem mellett Ph.D., majd a Magyar Tudományos Akadémia Doktora minősítéseket értem el. Osztályvezető főorvos, később főigazgató voltam az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság főtitkára, majd elnöke voltam.

dr. Strausz János

Milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban?

Tüdőbetegségek diagnózisa és kezelése miatt kereshetnek, beleértve az asthmas, COPD-s, tüdőgyulladásban, tüdőfibrózisban szenvedő, valamint a tüdődaganatos betegeket.

Melyek a leggyakoribb problémák, amivel Önhöz fordulnak?

Leggyakoribb a krónikus köhögés, nehézlégzés, hörgőgyulladásra jellemző fokozott légúti váladék képződés, illetve az egyéb vizsgálatok során felfedezett radiológiai eltérések jelentik a problémák többségét.

Milyen vizsgálati módszereket alkalmaz?

Előzmények-kórtörténet megismerése, fizikális vizsgálat, különböző képalkotás módszerek, légzésfunkció, allergológiai vizsgálat. A hörgők endoscopos vizsgálata (altatásban) bevezetés alatt van.

Milyen esetekben muszáj orvoshoz fordulni?

Nehézlégzés, krónikus köhögés, vérköpés, ismert tüdőbetegségek állapotromlása, a megszokott terápia hatástalansága, illetve általános tünetek – étvágytalanság-fogyás, mellkasi fájdalom – megjelenése esetén indokolt az orvosi kivizsgálás.

Mit tehetünk a prevenció érdekében?

A legfontosabb teendők a dohányzásról való leszokás. Emellett gondot kell fordítani munkahelyi és az otthoni légúti károsító anyagok (beleértve az allergéneket) elkerülésére, illetve a rendszeres testmozgásra és az ideális testsúly megközelítésére. A fokozottan veszélyeztetett egyének (pl. dohányzók) rendszeres szűrővizsgálata pedig kifejezetten ajánlott.