A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

A dohányzás elhagyása javít a népbetegségnek számító COPD-n

A krónikus tüdőbetegség kialakulásában jelentős szerepet játszik a dohányzás, elhagyásával jelentősen csökkenthető a megjelenésének esélye.

A COPD, ami angol betűszóval a krónikus obstruktív tüdőbetegséget jelent, becslések szerint világszerte a felnőtt lakosság 6-8 százalékát érinti. Magyarországon körülbelül 600 ezer nyilvántartott beteg van, de valójában ennél jóval többen lehetnek – mondta Dr. Strausz János, a Budai Egészségközpont pulmonológusa a Népszavának.

Ahogy az érintettek számát, a betegség kialakulásának pontos okát sem lehet tudni, de az biztos, hogy a dohányzás fontos szerepet játszik a kialakulásában. Magyarországon a felnőtt lakosság 30-40 százaléka cigarettázik. Más kiváltó oka is lehet a COPD-nek, mint például a munkahelyi porártalom, illetve levegő rossz minősége – mondta a pulmonológus.

A COPD leggyakrabban 50 év felett fordul elő. Bár egyszerűen szűrhető, jellemző, hogy a betegek későn jelentkeznek, mert a dohányos emberek természetesnek veszik, hogy köhögnek, sokan pedig az idő múlásának tudják be, hogy romlik a terhelhetőségük: nehezebbé válik a lépcsőjárás vagy bármilyen fizikai erőkifejtés.
Lejtőn lefelé

A betegség olyan gyulladásos folyamatot indít el, amely nemcsak a hörgőket, hanem a légcserében közvetlenül részt vevő tüdőrészeket is tönkreteszi, de megterheli az egész szervezetet. Gyakran társul cukorbetegséggel, magas vérnyomással és tüdőrákkal. A betegség egyik formájában a károsodás tüdőtágulatot okoz, az obstruktív nevet pedig azért kapta, mert legtöbbször visszafordíthatatlanul beszűkíti a légutakat. A két forma gyakran társul.

"A betegség lefelé halad egy lejtőn, de a folyamat sebessége akár nagymértékben csökkenthető."

A COPD különböző mértékben, de folyamatosan romló kórkép. Teljes gyógyulást elérni nem lehet, de az életminőség jelentősen javítható és az életkilátások sem rosszabbak, mint más krónikus betegség esetén. A legfontosabb a dohányzás abbahagyása, a gyógyszeres kezelés, a rendszeres testmozgás és a légzési rehabilitáció. Dr. Strausz János megjegyezte, hiába létezik támogatott formában Magyarországon a legtöbb, a fejlett országokban is elérhető gyógyszer, a betegek együttműködésével sokszor van gond, sokan ugyanis nehezen vehetők rá a dohányzás elhagyására, a gyógyszer előírás szerinti használatára és a rendszeres testmozgás beiktatására.

Inkább megelőzni

Első és legfontosabb lépés a megelőzéshez is a dohányzás elhagyása. A rendszeres mozgást pedig a mindennapok részévé kell tenni. Ez nemcsak a tüdő karbantartását szolgálja, de sokat tesz a szív- és érrendszer, valamint az izomzat egészségéért is. A fertőző betegségek elleni védőoltások is hasznosak, de COPD-s betegeknek szinte kötelező ezeket beadatni. Egy légúti fertőzés az általános állapotot is jelentősen ronthatja. Gyógyulás után a beteg rosszabb állapotba kerülhet, mint amilyenben például a hűléses megbetegedés előtt volt – mondta a pulmonológus.

Forrás: Népszava Online. A cikk Dr. Strausz János közreműködésével készült.