A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Kínosnak tartjuk, pedig mindenkinek van

Ha fáj, viszket, vérzik, érdemes orvoshoz fordulni, mert az aranyérnél lehetnek ott nagyobb bajok is.

Aranyere mindenkinek van, az ugyanis a végbélnyílás környékén elhelyezkedő vénás fonat neve. A belső a végbél legutolsó szakaszán, a záróizom felett, a külső pedig a végbélnyílás körül található. Utóbbi betegségei, mivel kívül helyezkedik el, könnyebben észlelhetőek, szabad szemmel is láthatóak. A leggyakoribb panasz, hogy az elégtelen folyadékbevitel és hosszabb ülés vagy fizikai terhelés következtében a megtáguló vénás öbölben a pangó vér berögösödik – mondta Schöller Andrea, a Budai Egészségközpont sebész, proktológus szakorvosa a Népszavának.

A belső aranyerek tágulata négy stádiumra osztható, az első nem okoz panaszokat, de rektoszkóppal végbéltükrözés során látható, ezért fontos a szűrés. Másodfokú belső aranyeresség esetén leggyakrabban egy kis csomó ki-, becsúszása érezhető székeléskor, de idegentest-érzés is jellemző. Hármas stádiumban a csomók már nem képesek maguktól visszacsúszni, vissza kell helyezni őket, a negyedik stádiumban pedig a belső és külső vénás fonat egyaránt olyan mértékben tágult, hogy lehetetlen is a visszahelyezésük. Az első két stádium ambulánsan kezelhető az úgynevezett Barron ligatúrával, azaz gyűrűzéssel. Ezt vákuum segítségével végzik, az aranyér egy-két hét alatt leszárad és a gyűrűvel együtt lelökődik. Hármas, négyes stádium műtétet igényel. A vénás fonatot azonban teljesen nem lehet kiirtani, hiszen funkciója van: szállítja a vért – tette hozzá a szakorvos.

Miért alakul ki?

A végbélnyílás környékén lévő vénák tágulatát a hasűri nyomás növekedése okozza. Ennek oka lehet például a terhesség utolsó két trimesztere, a szülés, az elhízás, intenzív súlyemelés, de akár hasűri térfoglaló folyamat is. Amíg azonban a vénák tágulata rövid ideig áll fenn, ki tudnak ürülni és nem okoznak panaszt, nincs szó aranyérbetegségről.

A megelőzésben a legnagyobb szerepe az életmódnak van, mert a sok ülés, a nem megfelelő táplálkozás, a testmozgás hiánya, előbb-utóbb az aranyerek tágulatához és elhízáshoz vezet, ami tovább rontja a helyzetet. Az ideális testsúly megtartása, illetve elérése hozzájárul a vénák egészségéhez vagy a betegség kiújulásának megelőzéséhez. A rostszegény táplálkozás kevés folyadékbevitellel súlyosbítva erőlködő, elhúzódó székelést eredményez, és ez a hasprés miatt a vénák időleges tágulatát okozhatja. Ez a külső aranyerek berögösödéséhez, trombózisához és idővel a belső aranyerek tágulásához vezethet. A trombózis akut ellátás igényel, míg a belső vénák tágulata, lassan kialakuló elváltozás, gyakran évek óta tartó székrekedés esetén fordul elő.

Sokszor lehet hallani, hogy ami vérzik, viszket, fáj, az biztosan aranyér, de ezek a tünetek egyéb végbélbetegségekre is jellemzőek, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Annál is inkább, mert a vastag- és végbéldaganatok előfordulási aránya jelentősen növekedett az elmúlt egy-két évtizedben. Lehetnek az aranyérnél sokkal rosszabb dolgok is a háttérben, ezért nem érdemes halogatni a vizsgálatot, amely bár a jellegéből adódóan kellemetlen, nem fájdalmas – hangsúlyozta a szakorvos.

Forrás: nepszava.hu
A cikk dr. Schöller Andrea közreműködésével készült.
Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!

Kapcsolódó témák