A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Mit kell tudni az új koronavírusról?

A járvány jelenlegi szakaszában nagyon fontos, hogy az aktuális információkról rendszeresen tájékozódjon az alábbi oldalakon:

https://www.nnk.gov.hu/
https://koronavirus.gov.hu

Összegyűjtöttük a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és megelőzési tanácsokat:

Kórokozó: SARS-CoV-2 új koronavírus
A terjedés módja: az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.
Lappangási idő: a jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (2-12 nap).
Fertőzőképesség: az eddigi adatok alapján a fertőzőképesség a tünetek meglétekor a legnagyobb, de jelenlegi ismereteink szerint nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy fertőzőképesség előfordulhat a megbetegedés kezdete előtt is. Valószínűleg a tünetek súlyosságával arányos a fertőzőképesség.
Legjellemzőbb tünetek: láz, köhögés, nehézlégzés, tüdőgyulladás, de előfordulhat torokfájdalom, izomfájdalom, hasmenés is.
A fertőzőképesség tartama: nem ismert.

Gyanús esetnek minősül, amennyiben az A. pontban szereplő feltétel és a B. pontban szereplő feltételek valamelyike teljesül:

A. Olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél az alábbi tünetek közül legalább egy fennáll: láz (≥38°C), köhögés, légszomj; hirtelen megbetegedési kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától,
ÉS
B. aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napban
B1. - szoros kapcsolatban volt megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel
VAGY
B2. - olyan, az új koronavírus fertőzéssel érintett területen járt, ahol közösségi terjedés feltételezhető (az érintett területek napról napra változnak!)

Figyelem!

Amennyiben a fenti kritériumok tapasztalhatók Önnél, személyesen ne keressen fel egészségügyi intézményt, hanem telefonon értesítse háziorvosát.

Időpont-egyeztetéshez kérjük hívja a központi számunkat!

Tanácsok, teendők

Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel!
 • hazaérkezés után
 • munkába érkezés után
 • tömegközlekedés után
 • ételkészítés előtt és közben 
 • étkezés előtt 
 • WC használatot követően 
 • tüsszentés, köhögés, orrfújás után 
 • beteggel érintkezés előtt és után
 • állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után
Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, illetve csak kézmosást követően!

Szellőztessen rendszeresen!

Otthonában/ munkahelyén tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!

A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt.

Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket!

Kerülje az érintkezést betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés, egyéb)!

Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem a behajlított kar könyökhajlatába!

Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól!

 • tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől
 • lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót
 • használjon külön étkészletet 
 • használjon külön törülközőt
Csak akkor használjon maszkot, ha munkaköre megkívánja vagy légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket!

A koronavírus terjedésének térképe ezen a linken elérhető.

Kapcsolódó témák