Koronavírustesztek (COVID-19)

Intézetünkben elérhetővé vált a koronavírus kimutatására szolgáló tesztek több fajtája is.

1. SARS-COV-2 IgM in vitro korai antitest vizsgálat

A vizsgálat a koronavírus fertőzés következtében kialakult korai ellenanyagszintet mutatja ki. A megfertőződést követően leghamarabb a 7. naptól válik pozitívvá.

Fontos, hogy a jelenleg is aktívan zajló, fertőzőképes és a már gyógyulásban lévő, már nem fertőző stádium fennállása között csak a PCR-vizsgálat tud pontosan dönteni.

Az alábbi összefoglaló ábrán látható, hogy a fertőzés során a vírus örökítő anyaga (SARS COV 2 RNS) és antigénje, valamint a fertőzésre adott immunválasz során megjelenő korai (IgM) és késői (IgG) ellenanyagok a megfertőződéshez képest mikor és meddig mutathatóak ki.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a teszt nem alkalmas a hatóság által kért PCR vizsgálatok kiváltására (pl. karantén alóli felszabadítás, műtét előtti kivizsgálás, stb.).

Ár: 13 000 Ft,-

Mennyi idő alatt van eredmény?

Az elvégzett vizsgálatok eredménye leghamarabb 48 órán belül készül el. A vizsgálat eredményét maga a labor szolgáltató is felteszi az EESZT-be, melyet az ügyfélkapun keresztül tud elérni.
Továbbá minden leletét a validálást követően az online ügyfélszolgálati felületünkről tudja letölteni, a mintavétel után leghamarabb 48 órával.

Milyen eredményt mutathat a teszt?

Az eredmény: „negatív” vagy „pozitív” lehet.
Pozitív” teszt eredmény esetén az orvosi véleményben értesítjük és tájékoztatjuk a további teendőkről.

2. SARS-CoV-2 IgG in vitro-vizsgálat

A vizsgálat a koronavírus fertőzés következtében kialakult ellenanyagszintet mutatja ki. A teszt tehát egy éppen aktívan zajló vagy már egy korábban lezajlott és már nem aktív fertőzés esetén is pozitivitást mutathat. Fontos, hogy a jelenleg zajló és a lezajlott fertőzés fennállása között a  PCR-vizsgálat tud pontosan dönteni.

Ár: 15 000 Ft,-

Milyen eredményt mutathat a teszt?

Az eredmény: „negatív” vagy „pozitív”, vagy „nem értékelhető minta” lehet.
Ha a teszt eredménye „nem értékelhető minta”, ismételt tesztelésre van szükség.

3. SARS-CoV-2 IgM és IgG in vitro kombinált ellenanyag vizsgálat

A vizsgálat a koronavírus fertőzés következtében kialakult korai és késői ellenanyagszinteket mutatja ki. A teszt tehát egy éppen aktívan zajló vagy már egy korábban lezajlott és már nem aktív fertőzés esetén is pozitivitást mutathat.

Ár: 26 000 Ft,-

Milyen eredményt mutathat a teszt?

Az eredmény: „negatív” vagy „pozitív” lehet.

4. SARS-CoV-2 vírus PCR-vizsgálat

A PCR-vizsgálat az orrból és garatból levett mintában jelenlévő vírus RNS-ét mutatja ki, akár a tünetek megjelenése előtt. A sikeres vizsgálat egyik előfeltétele, a helyes mintavétel és a megfelelő vírus szám jelenléte a mintában. A teszt arra ad választ, hogy a páciens a mintavétel időpontjában fertőzött-e a vírussal.

Új ár: 19 500 Ft,-

Hogyan kell készülni a tesztre?

A mintavétel eredményének pontossága érdekében a mintavétel előtti 8-10 órában tilos a páciensnek ennie, innia, fogat mosnia, dohányoznia, vagy bármilyen olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét pl.: ne használjon szájvizet, cukorkát ne szopogasson, ne rágjon rágógumit. Kifejezett szomjúság esetén is csak tiszta vizet igyon, de lehetőség szerint ezt is kerülje a vizsgálat előtt 6 órával.

Hogyan zajlik a teszt?

A vizsgálat a szájon keresztül hátsó garat-törlet és orron keresztül levett mintából történik.

Mennyi idő alatt van eredmény?

Mi történik, ha pozitív az eredmény?

Az eredmény: „negatív” vagy „pozitív” vagy „nem értékelhető minta” lehet.
Ha a teszt eredménye „nem értékelhető minta”, ismételt tesztelésre van szükség.
Pozitív” eredmény esetén a pácienst telefonon értesítjük és tájékoztatjuk a további teendőkről.

Az egyes tesztek szenzitivitásának és specificitásának összehasonlítását az alábbi táblázat tartalmazza:

A szenzitivitás azoknak a betegeknek a százalékaránya a valódi betegek között, akiknek a tesztje negatív.
A specificitás azoknak az egészségeseknek a százalékaránya a valódi egészségesek között, akiknek a tesztje negatív.
Ez azt jelenti, hogy ha egy teszt esetében mindkét érték magas, kicsi az álnegatív és álpozitív eredményének valószínűsége.

Szenzitivitás
 Specifitás
SARS-CoV-2 vírus PCR-vizsgálat
   >99%
SARS-CoV-2 lgG in vitro-vizsgálat
   99%    >99%

Online COVID-19 tünetellenőrző teszt

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. Megértésüket és türelmüket kérjük!