UVC-fénnyel a kórokozók ellen

A Budai Egészségközpont szakkorháza, az Országos Gerincgyógyászati Központ új beruházása keretében egy UVC-fénytechnológiát hasznosító fertőtlenítő robotot vásárolt. Az 254 UVC HyperLight P3 típusú készülék a fertőtlenítés egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb eszköze: rövid behatási időn belül, akár másodpercek alatt képes elpusztítani a káros mikroorganizmusokat. Működési elvét Bider Katalin, az Országos Gerincgyógyászati Központ ápolási igazgatója magyarázza el.

A 19. században angol kutatók fedezték fel, hogy a mikroorganizmusok elszaporodása jelentős mértékben csökken, ha azok közvetlen napfénnyel érintkeznek. A megfigyelést akkor még nem tudták magyarázni. „Az UVC-fény az ultraibolya fény legrövidebb hullámhosszú területén található – 100 és 280 nanométer között. Az ilyen típusú fény nagy hányadát az ózonréteg kiszűri a nap sugárspektrumából, mielőtt az a Föld felszínét elérné. A nagy energiájú UVC-sugárzás azonban fotokémiai reakciót vált ki. Ezért alkalmazható a különféle kórokozók, például baktériumok, vírusok, élesztő-, vagy penészgomba elpusztítására.” – mondta Bider Katalin.

A kb. másfél méter magas szerkezeten 6 amalgám fényforrás sugározza az UVC-fényt. Bárhová könnyen eljuttatható és lámpák élettartama is magas. „A legnagyobb előnye mégis, hogy a fertőtlenítést nem közvetlenül a személyzet végzi, így szinte minimálisra csökken a keresztfertőzés esélye.” – tette hozzá Bider Katalin.

Az UV-fényt évtizedek óta használják a víz és a levegő tisztításában, és különféle laboratóriumokban, de a felülettisztítási technológia az utóbbi évek vívmánya. A fertőtlenítő robot által kibocsájtott fény a mikroorganizmusok RNS-ét és DNS-ét bontja le, ennek következtében az életben maradásukhoz szükséges alapvető funkciókat nem tudják ellátni. „Az innovatív technológiával működő fertőtlenítő robot használatakor vegyszer vagy toxikus vegyület további alkalmazása nem szükséges, és a rezisztencia kialakulásától sem kell tartanunk. Mivel a nem kívánt mikroorganizmusok másodpercek alatt inaktívvá válnak, jelenleg ez a fertőtlenítés legeffektívebb eszköze.” – magyarázta Bider Katalin.

Az UVC-fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust képes elpusztítani, így a kornova-vírus terjedéséért felelős kórokozót, SARS-CoV-2 vírust is gond nélkül semmisíti meg.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz:

+36 1 999-1727