A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

A magyar egészségügy napja és „az anyák megmentője”

Semmelweis Ignác Fülöp szülészmester és sebészdoktor születésének napjához, (1818) július 1-jéhez kötődik a magyar egészségügy napja. Az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja, hogy az emléknap 2011 óta Magyarországon egyben munkaszüneti napnak is minősül az egészségügyben dolgozók számára.

Semmelweis 1845-ben fejezte be tanulmányait a Bécsi Egyetem Orvosi Karán. Már Bécsben, majd 1851-től a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának főorvosaként kimutatta az aszeptikus, vagyis a fertőzést megelőző eljárások előnyeit a szülészetben és a sebészetben. Ez azért számít forradalmi jelentőségűnek, mert a mikroorganizmusok, így a kórokozók felfedezése is lényegében Semmelweis halálának évében következett be – Louis Pasteur munkásságának köszönhetően 1865-ben.

A magyar orvos megfigyelte, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós anyákat. Mikroszkóp nélkül, statisztikai adatokra támaszkodva bizonyította megfigyelését: 1861-es könyvében, Semmelweis bemutatja a kórbonctan 1823-as fellendülésének egybeesését a gyermekágyi lázban elhunytak számának felfutásával. Kötelezte a betegellátásban résztvevő személyzetet, hogy klórmész-oldattal mossanak kezet a szülészeti osztályokra történő belépés előtt, majd előírta az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is: ez könyékig, körömkefével végrehajtott, negyedórás procedúra volt. Higiéniás intézkedései rendkívül népszerűtlenek voltak még a szakmai berkekben is.

Mégis ő szolgált magyarázattal arra a jelenségre, hogy a vérmérgezés ezen speciális fajtája miért fordul elő harmadannyi esetben a szegényebbeket kiszolgáló klinikán (ott, ahol a bábák nem végeztek boncolást), mint az orvosok által gyakrabban látogatott klinikákon. Az új szabályok bevezetésének évében a gyermekágyi lázban elhaltak aránya az orvosok szülészeti osztályán még kisebb lett, mint a bábákén. Az idők során emiatt kapcsolódott Semmelweis munkásságához az „anyák megmentője” titulus, az orvoslásban elért kiemelkedő teljesítménynek köszönhetően pedig a magyar egészségügy napja.

Ez alkalomból köszöntjük a magyar egészségügy valamennyi munkavállalóját!


Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.