Levegőfertőtlenítés a Budai Egészségközpontban

Kutatási eredmények szerint számos kórokozó terjed és fertőz a levegőn keresztül. A nagyobb cseppek tüsszentés esetén 8 méterre, köhögés során 6 méterre is eljuthatnak, és akár 10 percig a levegőben maradhatnak. A Budai Egészségközpont új beruházása keretében légtisztítóberendezésekkel bővítette higiénés protokollját. Az intézet számos pontján elhelyezett készülék működési elvét Bider Katalin ápolási igazgató ismerteti.

„A légfertőtlenítés a fertőzések elleni hatékony védekezés elengedhetetlen kiegészítője, ha magas színvonalú higiénés protokollnak szeretnénk megfelelni. A kórokozók kiülepedése, vagyis a levegőből a felületekre történő hullása tulajdonképpen méretüktől függ. A nagyobbnak számító baktériumok 4 percig, a spórák kb. 17 percig, de a vírusok még ennél is tovább képesek lebegni. Bizonyos idő elteltével pedig a felületeken tapadnak meg. Folyamatos légfertőtlenítéssel akár 70%-kal csökkenthető a felületeken található kórokozók száma: ha tisztább a levegő, még a felületek és a kezek is tovább maradnak tiszták. Például a légutak vírusai (COVID-19, SARS, az influenza vagy Rhino-vírusok) tisztítás híján, néhány napig fertőzőképesek maradnak a különféle használati tárgyakon.” – mondta el az ápolási igazgató.

A legfertőtlenítő készülékek a Budai Egészségközpont stratégiai pontjain kerültek elhelyezésre. Megtalálhatók a várótermekben és az intenzív osztályon, továbbá az eljárásrendben szereplő kiemelt kockázatú szakrendelések rendelőiben: fül-orr-gégészeten, fogászaton, de a sebészeti szakrendelések esetén is folyamatosan üzemelnek.

„A plazmatekercsek, aktívszén és HEPA-szűrő többlépcsős szűrőrendszerének köszönhetően a helyiség levegőjéből az influenza vírus már 20 perc alatt csaknem teljesen, 99,9%-ban kitisztul. De a légfertőtlenítő berendezés a baktériumok, spórák vagy penészgombák mellett semlegesíti a polleneket, poratkákat és a káros légszennyező anyagokat is.” – tette hozzá Bider Katalin.