A PCOS minden tizedik nőt érint

Dr. Tahy András, a Budai Egészségközpont szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvosa az egész szervezetet érintő anyagcsere-betegség, az akár meddőségért felelős PCOS-ről ad felvilágosítást. A nőgyógyászati szűrővizsgálat akár az életét is meghosszabbíthatja. Vegyen Ön is részt szűrővizsgálaton!

Mi a PCOS és kb. hány nőt érint?

A PCOS egy mozaikszó, ami a policisztás ovárium szindrómát jelöli. Ez egy komplex, több szervet is érintő, hormonális és anyagcsere-betegség, amelyre jellemző a férfi nemi hormonok túlsúlya, és a legtöbb esetben bőr- és nőgyógyászati tünetekkel jelentkezik. Gyakran társul inzulinrezisztenciával és pajzsmirigyproblémákkal, illetve a vezető meddőségi okok között tartjuk számon. A PCOS minden 10. nőt érint, ezért napjainkban már szinte népbetegségnek számít.

Melyek a leggyakoribb tünetek?

Tulajdonképpen a betegségnek nincsenek mindenkire egységesen jellemző tünetei. A panaszok és a laboratóriumi leletek rendkívül változatosak lehetnek, ezért nincs két egyforma PCOS-től szenvedő nő sem. Emiatt a diagnózis felállítása sem egyszerű feladat. A tünetek lehetnek enyhék, de kifejezetten súlyosak is, ezért érdemes már egy-egy panasz esetén orvoshoz fordulni, ha a következőket tapasztaljuk:

•   Rendszertelen, ritka vagy egyáltalán nem jelentkező menstruációs ciklus, alhasi görcsök, erős ovulációs fájdalom, súlyosabb esetben akár meddőség vagy ismétlődő vetélések
  •   Bőrtünetek: pattanásos bőr, barnás elszíneződés a nyakon és a testhajlatokban, fokozott szőrnövekedés testszerte és az arcon is, hajhullás, a haj elvékonyodása, férfias típusú kopaszodás
  •   Gyors súlygyarapodás, hasi elhízás (de vékony alkatúaknál is ugyanúgy előfordulhat), édesség iránti sóvárgás, étkezés előtt/után remegés, fáradtság
  •   Pszichés tünetek: hirtelen hangulatváltozások, idegesség, depresszió, alvászavarok.

Van-e olyan korosztály, akik körében a betegség gyakrabban fordul elő?

Szinte mindegyik korosztály ugyanolyan mértékben érintett. Gyakori a betegség gyermekkori megjelenése is: ez esetben a kóros elhízás lehet még jóval azelőtt a tünet, hogy a női hormonok termelődése megindulna. Később a menarche (első menstruáció) zavarai mögött leginkább PCO-inzulinrezisztencia áll. Reproduktív korban a meddőség mögött találhatjuk ezt a megbetegedést, de a fent említett tünetek közül a vérzészavarok és elhízás is gyakran elhozza a beteget orvosához.

Milyen negatív következményei lehetnek a kezeletlen PCOS-nek?

Kezeletlen PCOS során az éretlen peték felszaporodása következtében a petefészek felszíne elkérgesedik, ezáltal lehetetlenné teszi az ovulációt. Ez amellett, hogy meddőséget okoz, menzeszzavart idéz elő. Másrészt az inzulinrezisztencia anyagcsere okai-következményei számos más egészségkárosodásért lehetnek felelősek, mint a kialakuló cukorbetegség és annak következményei.

Hogyan zajlik a kezelés?

Már fiatal orvosként belekerültem a PCOS-kutatás és gyógyítás klinikai csapatába. Ha a páciens óhaja a teherbeesés, akkor a meddőség fő okát, a sárgatest elégtelenséget kezeljük a peteérést segítő gyógyszeres kezeléssel – ezt nevezzük ovuláció indukciónak. A hormonális ékrezekciós kezelések során pedig a korábban gyakran alkalmazott műtéti beavatkozást hormonkezelés váltja ki. A kezelések sikerei sok házaspárnak hozták el a régen várt gyermekáldást. Később került reflektorfénybe a PCOS hátterében feltárt inzulinrezisztencia, ennek kezelésével aztán sikerült az egészségügyi hátrányok minimalizálása is.

Tehetnek a nők bármilyen prevenciós lépést a betegség megelőzéséért?

Rendkívül fontos a cukormentes diéta, a gyakori sport (heti 3 x 1 óra kardió edzés) valamint a D-vitamin magas dózisú bevitele. Amennyiben ezek szigorú betartása sem rendezi például a menstruációs ciklust, vagy szünteti meg a meddőséget, rendelkezésünkre áll egy középkor óta ismert gyógynövény, melyből készült gyógyszerrel sikeres lesz a kezelés. Ez a kezelés egyrészt meghosszabbíthatja az életet, és megvédi a szervezetet a daganatok kialakulásától is.