A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

60 éve a gyógyításban - interjú Dr. Moll Ágnes szemésszel

Dr. Moll Ágnes szemész szakorvos több mint 15 éve gazdagítja Intézetünk orvospalettáját, a szakmában pedig 60 éve tevékenykedik. A doktornőt a szenvedéllyel végzett hosszú gyógyítói munka tapasztalatairól kérdeztük.

Milyen hozadékai vannak egy olyan gazadag praxisnak, mint amivel Ön rendelkezik? Ön szerint mikortól válik egy szakorvos tapasztalttá?

- 60 év munkában töltött idő alatt az ember sok mindent lát, sokat tapasztal. Ennek révén könnyebben ismerhetünk fel ritkább kórképeket is; megismerjük egy-egy betegség lefolyását; tudjuk, mire, mennyi idő alatt számíthatunk. A dolgok ismétlődése számos olyan összefüggés felismerésére ad lehetőséget, amire a hosszú lefolyású megbetegedések több évtizedes végigkövetése alapján tudunk csak rájönni.    

Az orvostudomány részben tapasztalati tudomány. A tanulás során felhalmozott igen sok adatot akkor tudjuk jól hasznosítani, ha a leírtakat már láttuk is. Nem véletlen, hogy a szakorvosi képesítés megszerzéséhez évek szükségesek, de még ezt követően is sokat kell tapasztalnunk. Előfordul, hogy életünkfolyamán egy-egy ritkán előforduló elváltozással csak 2-3 esetben találkozunk. Első alkalommal még hosszas fejtörést okozhat, de másodszorra már könnyedén felismerjük. 

A gyógyító munka jó eredménye pedig nagyon sok örömöt okoz:  a páciens életének megkönnyítése egy jó korrekcióval, egy műtét jó eredménye, a látás visszaadása. Végül, de nem utolsósorban a társszakmáknak végzett konzíliumok és a szűrővizsgálatok során a szemész sok esetben talál olyan finom jeleket, amelyek egy-egy még nem diagnosztizált betegség első, korai tünetei. Az időben megkezdett gyógyítás pedig egyes esetekben megmentheti, más esetekben lényegesen megkönnyíti, illetve meghosszabbíthatja a beteg életét, ez pedig az orvos számára a legnagyobb boldogság.

Hogyan, miért esett a választása a gyógyítás ezen ágára?

- Az orvosi diploma  megszerzése után, abban az időben  állásra nem pályázhattunk, az egyetem helyezett el bennünket. Megjelölhettem három szakmát fontossági sorrendben, ezek a következők voltak: gyermekgyógyászat, ideggyógyászat, belgyógyászat. Nagyon nem akartam szemészettel foglalkozni, de ide delegáltak. Eleinte meg akartam szabadulni; elvállaltam minden lehető helyettesítést: koraszülött osztályon, gyermekgyógyászaton havi 15-16 ügyelettel; dolgoztam néhány hónapig körzeti orvosként 3 borsodi faluban. Amikor elfogytak a lehetőségek megkezdtem a szemészeti munkát. Nagyon gyorsan rájöttem, hogy ez a szakterület ideális számomra, hiszen igen szoros összefüggésben áll az általam preferált szakmákkal, mindazzal, ami nagyon érdekel. Sőt szép műtéteket is végezhettem. A szakma gyorsan a szenvedélyemmé vált, ma is az.

Milyen problémákkal kereshetik fel a páciensek a Budai Egészségközpontban? Mi a speciális szakterülete?

- A legváltozatosabb szemészeti panaszokkal, problémákkal jelentkezhetnek a páciensek, megpróbálom a teljesség igénye nélkül felsorolni: különböző látászavarok okának felderítése, lehetőség szerinti orvoslása; glaucomás (zöldhályogos) betegek gondozása; szemgyulladások. Belgyógyászati, ideggyógyászati kivizsgálás, gondozás alatt állók vizsgálata, nyomon követése, pl. cukorbetegség, magas vérnyomás esetén. Foglalkozom gyermekekkel is 3 éves kor felett.  Kisebb műtéti beavatkozások végzésére is van lehetőség, pl. jégárpa. Különösen érdekelnek a keringési betegségben szenvedők és az ideggyógyászati diagnosztika szemészeti vonatkozásai.

Milyen az Intézet szemészeti diagnosztikájának eszközparkja? Milyen speciális vizsgálatok elvégzésére van lehetőség? 

- Minden szakrendelőnk modern készülékekkel, igen jól felszerelt. Ezen kívül a Nagy Jenő utcai telephelyen végzünk látótér vizsgálatokat. Ez a vizsgálat többek között a glaucoma gondozásához elengedhetetlen. Ugyanitt végzünk OCT-vizsgálatot is; ez a készülék a szem elülső harmadáról, a látóidegről és ideghártyáról képes igen nagy felbontású rétegfelvételt készíteni, amely ma bizonyos betegségek diagnózisához nélkülözhetetlen.

Megosztana az olvasókkal egy Ön számára emlékezetes pácienstörténetet?

- Szűrővizsgálaton vett részt egy férfi páciens. A szemfenéken látható értünetek arra utaltak, hogy igen nehezített a szívműködés. Kérdéseimre azt válaszolta, hogy néhány évvel ezelőtt szívműtéten esett át, műbillentyűt ültettek be, de semmi panasza nincs. Lementem a radiológiára, megnéztem a mellkasfelvételét, azon is láthatók voltak gyenge szívműködésre utaló jelek. Megbeszéltük a belgyógyásszal, hogy sürgős szívsebészeti konzíliumot kérünk, ahol azonnal megoperálták, kicserélték a csaknem elzáródott műbillentyűt. Ezúttal egy szemfenék vizsgálat életmentő tudott lenni.

Köszönjük a doktornő odaadó munkáját és jó egészséget kívánunk a további gyógyításhoz is!

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.