A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

COVID-19 utáni szűrés a rejtett komplikációkra

Intézetünk orvosigazgatóját, Dr. Nagy Judit belgyógyász és foglalkozás-egészségügyi szakorvost új szolgáltatásunkról, a COVID-19 fertőzés utáni kivizsgálási csomagról kérdeztük.

- Elmondaná, hogy milyen vizsgálatokat tartalmaz az új COVID-19 fertőzés utáni kivizsgálási csomag?

- Az új csomag első körben laborvizsgálatot tartalmaz. A gócfertőzést kutató labor mellett ez olyan eltérések paramétereit is vizsgálja, amelyek a legújabb orvosi szakirodalom szerint a koronavírus-fertőzés következtében alakulnak ki. Tehát a vérkép a máj-, vesefunkciók és gyulladásos paraméterek mellett alvadási zavart és szívizomgyulladást jelző faktorok elemzésével egészül ki.
A következő lépésben a natív, azaz kontrasztanyag nélküli mellkas-CT során a radiológus szakorvos a tüdők állapotát méri fel – ez a koronavírus-fertőzésnek önmagában is egy diagnosztikus kritériuma. A röntgenhez képest a CT biztonságosabban értékelhető diagnosztikai képet mutat. 
Harmadik lépésben a szívultrahang segítségével a szív struktúráját, szerkezetét tudja megítélni a kardiológus szakorvos.
 

- Ki értékeli ki a vizsgálatokat?

- A kardiológus-belgyógyász szakorvos értékeli az eredményeket. Véleményezése folytán szükséges lehet tovább lépni a vizsgálatok tekintetében. Ha pedig megnyugtató a kép, akkor megbeszéli a pácienssel, hogy mikortól és hogyan térhet vissza sporttevékenységeihez, vagy pedig felszabadítja, és teljesen egészségesnek nyilvánítja.

- Miért éppen a fenti vizsgálatok elvégzése fontos a koronavírus-fertőzésen átesettek számára?

- Ez egy rendkívül kiszámítatlan betegség, és sok meglepetést tartogat. Lehet tünetmentes, enyhe lefolyású, de olyan is van, hogy egyik napról a másikra, rapidan alakulnak ki az ijesztő tünetek.  Tehát az egész betegség lefolyása egy nehezen kiszámítható képet mutat. Tulajdonképpen ugyanezt produkálja a fertőzés lezajlása után is. Ezért a labor, a mellkas-CT és a szívultrahang segítségével azonnal észre tudunk venni egy tüdő- vagy szívizomgyulladást, és ezzel azonnali kezelésre tudjuk irányítani a pácienst. Továbbá a belgyógyászati-kardiológiai vizsgálattal, a tünetek kikérdezésével további szövődmények kizárását célzó vizsgálatokat tudunk előirányozni.

- Tekinthetünk az új COVID-19 fertőzés utáni kivizsgálási csomagra, mint egy alapvető vizsgálatokat tartalmazó szűrési csomagra?

- Igen. Azt gondoljuk, ha a laborok és vizsgálatok eredményei negatívak, akkor az orvosi vizsgálat alapján kijelenthetjük, hogy megnyugtatóan rendeződött a történet.

- Kiknek javallja a vizsgálatok elvégzését? A tünetmentes pácienseknél is felléphetnek a fertőzés szövődményei?

- Sajnos, igen. Éppen amiatt, hogy ilyen kiszámíthatatlan a betegség. Amennyiben tünetmentes volt a beteg, és kissé fáradékonyabb, vizsgálatok nélkül nem lehet eldönteni, hogy a vírus utáni legyengült állapotnak tudható be, vagy egy szívizomgyulladás húzódik-e meg a háttérben. 


- Igényelnek-e vizsgálatok bármilyen felkészülést a páciens részéről?

- Mint minden labor, ez is jobb, ha éhgyomra történik. A natív CT-vizsgálat és a kardiológiai vizsgálat sem igényel felkészülést.

- Mennyi időt vesz igénybe a kivizsgálások elvégzése? Mikorra várhat a páciens kiértékelést?

- Ugyan a vizsgálatok összideje kevesebb, mint másfél óra, de a COVID-19 fertőzés utáni csomag nem fér bele egy napba, mint más szűrővizsgálatok. Az a legpraktikusabb, ha már az elkészült laboreredményekkel (egy-két nap) és a mellkas-CT-vel érkezik a páciens a kardiológushoz. 

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.