Hitelesen támogatni a pácienst – bemutatjuk Dobrotka Katinka pszichológust

Intézetünk tapasztalt pszichológuscsapata új taggal bővült Dobrotka Katinka klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus-jelölt személyében. Ismerjék meg a stresszkezelésben, szorongások csökkentésében is jártas szakember empatikus hozzáállását csatlakozása alkalmából készített interjúnkból.

Mit gondol, miért veszik egyre többen igénybe szakképzett pszichológus segítségét? Mentalitásbeli változás történt, vagy tényleg egyre több megoldhatatlannak tűnő problémával szembesülünk?

Az emberi psziché történéseit az ősidőktől fogva igyekszünk ösztönösen letapogatni, ám a tudományos megfigyelések nagyjából százötven évre nyúlnak vissza. Lehet, hogy fiatal tudomány a pszichológia, ám rengeteg ismeretanyagunk halmozódott fel azóta, és egy szakképzett pszichológusnak nem könnyű eljutni a segítői székbe. Bízom benne, hogy folyamatos a mentalitásbeli változás és a szakma egyre nagyobb megbecsültsége. Akik már megtapasztalták a pszichológiai konzultáció vagy terápiás folyamat hasznát, azok meg tudják osztani az élményüket, és mi is dolgozunk azért, hogy legyen nyitottság. Ám azt is gondolom, hogy nagy szükség van rendszerszintű kommunikációra, és felülről jövő változásokra, hogy a segítség minél több helyre eljusson. A világunk folyamatosan változik, és ha nem is egyre több problémával, de egyre több eldöntendő kérdéssel és kihívással szembesülünk. A választás szabadsága dilemmákat is szül, amit érdemes lehet megvitatnunk egy szakképzett segítővel.

Melyek azok a speciális szakterületek, amelyekkel a páciensek felkereshetik Önt?

Az egyik általam használt relaxációs módszer az autogén tréning, mellyel szívesen dolgozom. Ez a technika segíthet újra „visszarázódnunk” egy kiegyensúlyozottabb állapotunkba, hasznos eszközünk lehet a stresszkezelésben, szorongások csökkentésében. Munkámban foglalkozom gyásszal, életszakasz-váltásokban megjelenő kihívásokkal, életmódváltással. Szívesen fogadom az önismereti és párkapcsolati kérdésekkel érkezőket, szorongásos-és hangulati problémákkal küzdőket.

Mikor vegyük fontolóra a szakember felkeresését?

Sokféle helyzetet felsorolhatok, például, ha úgy érezzük, hogy a problémánk zavart okoz a mindennapjainkban és megnehezíti az életvezetésünket. Amikor úgy érezzük, hogy szükségünk van egy külső szemre és újabb szempontokra. Ha huzamosabb ideig elégedetlenek vagyunk egy életterületünkkel és kérdések merülnek fel bennünk. Előfordulhat az is, hogy egy hozzátartozónk visszajelzése, egy újságcikk, vagy egy videó gondolkodtat el bennünket. Lehet egy-egy fókuszáltabb problémával, tünettel „útnak indulni”, de a mélyebb önismeret, önreflexió, vagy a kapcsolataink színvonalának javítása szintén lehetnek terápiás célok.

Fotó: Bezzeg Gyula
.

Honnan tudhatjuk, hogy a számunkra megfelelő szakembert választottuk?

Fontos lehet, hogy már a keresésnél kezdjünk el tájékozódni a szakember alap-és szakképzettségéről (pl. klinikai- vagy tanácsadó szakpszichológus), az általa használt módszerekről (kognitív viselkedésterápia, integratív hipnoterápia, dinamikusan orientált pszichoterápia, stb.), munkamódjának szemléletéről. Ezekből ugyanis sokféle lehet. Esetleg utánajárhatunk, hogy az általunk hozott problématerületben jártas-e. Ezt követően természetesen a találkozáskor fog eldőlni, hogy biztonságban, megértve és elfogadva érezzük-e magunkat. Szívesen gondolkodnánk-e közösen a velünk szemben ülővel? Nem kötelező az első próbálkozásnál megállni, nyugodtan tovább lehet keresni, ha úgy érezzük. Általában 1-3 alkalom szükséges ahhoz, hogy megállapodás szülessen a közös munkáról, ami változó hosszúságú lehet. Az is előfordulhat, hogy a szakember utalja tovább a klienst egy megfelelőbb helyre, ha úgy ítéli meg, hogy ő nem tudná vállalni valamilyen okból kifolyólag.

Mi motiválja, mi ad Önnek sikerélményt munkája során?

A terápiás folyamat olyan élmény, melyet sehol máshol nem tapasztaltam. A biztonságos és elfogadó terápiás kapcsolat segít abban, hogy felfedezzük, jobban megértsük magunkat, és egy önazonosabb életet éljünk. Elsősorban az motivál, hogy ennek hírét vigyem. Ha valaki ezt az élményt az én segítségemmel tapasztalhatja meg, az külön öröm. Az Országos Gerincgyógyászati Központban egy támogató csapatban dolgozom, az ottani betegellátásból érkező visszajelzések, és a kollégáim is motiválnak a fejlődésre nap mint nap. Sikerélményt jelent, ha tudok segíteni abban, hogy kiegyensúlyozottabb és mélyebb kapcsolatokat ápoljunk egymással.

Egy pszichológusnak szüksége lehet pszichológusra?

Természetesen! A képzésünk elengedhetetlen része, hogy végigjárjuk a saját önismereti folyamatunkat. Én is járok terápiába, ahol megtapasztalom azt a különleges kapcsolati élményt, amit aztán a saját munkámban is hasznosítani tudok. Fontos, hogy önreflexiót tanuljunk, ami a személyes életünk mellett a szakmai munkánkat is segíti. Úgy tudok hitelesen ott ülni és támogatni, ha a saját pszichés világomat, a bennem zajló történéseket is képes vagyok értő-érző figyelemmel kísérni.