Május 12. – az ápolók nemzetközi napja

Tisztelettel és szeretettel köszönti a Budai Egészségközpont az ápolók nemzetközi napja alkalmából az egészségügyi szakdolgozókat!

Május 12-én ünneplik világszerte az ápolók nemzetközi napját, annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, a modern ápolóképzés megalapítója. Nightingale angol arisztokrata családban született, érdeklődése már korán a szenvedők, a betegek, a segítségre szorulók felé fordult. Nem fogadta el azt az életutat, amelyet származása és társadalmi helyzete kínált neki az angol főúri körökben, családja tiltakozása ellenére Németországban és Párizsban kitanulta az ápolónői mesterséget. Nightingale a hadikórházakban szerzett rettenetes tapasztalatait is feldolgozta, amikor megalapozta a betegápolás elméleti és gyakorlati képzését, a Feljegyzések az ápolásról című munkájával és kétszáz egyéb tanulmányával.

Ahhoz hasonlóan, ahogy Nightingale és csapata a fronton teljesített szolgálatot, úgy állnak ma hadrendben az egészségügyi szakdolgozók a koronavírus elleni védekezés során. A vírus által megfertőzött emberek ellátása teljesen új helyzetet teremt a beteggondozásban, mentálisan és fizikailag megterhelő, kimerítő helyzetek elé állítja a gyógyításban résztvevőket. Értékes kollégák munkáját pótolva, még szigorúbb protokollokat követve állnak helyt úgy, hogy mindeközben saját maguk egészségét is őrizniük kell.

A mai járványügyi helyzet újfent arra figyelmeztet mindannyiunkat, hogy az ápolás, mint szakma nélkülözhetetlen ez egészségügyi ellátórendszer hatékony működéséhez! Ez úton is szeretnénk megköszönni intézetünk ápolóinak inspiráló, lelkiismeretes és odaadó munkáját!