• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  COVID-19 utáni kivizsgálási csomag

  Felhívjuk tisztelt pácienseink figyelmét, hogy a COVID-19 utáni kivizsgálási csomagra csak telefonos bejelentkezés lehetséges!
  Időpontfoglaláshoz kérjük hívja a +36 1 489 5200
   telefonszámot. A vizsgálat már szombati napra is foglalható!

  A hazánkba is betört COVID-19 vírusfertőzés nehezen kiismerhető betegséget takar. Az átvészelés lehet tünetmentes, de megjelenhetnek változatos hevenytünetek az előre nem kiszámítható betegséglezajlás mellett. Számos tanulmányban szerepel, hogy COVID-19 fertőzés után 4-6 héttel is több tünet észlelhető, így fáradékonyság, fáradtság, nehézlégzés, ízületi panaszok vagy mellkasi fájdalom.

  Friss kutatásokból kiderül, hogy szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, neurológiai (idegrendszeri) késői tüneteket, valamint pszichés problémákat diagnosztizáltak a fertőzés után. Ilyen tüneteket többek között a gyors pulzus, szívdobogásérzés, izomfájdalmak, fejfájás, szaglás és ízérzés hiánya, alvás-, koncentráció- és memóriazavar, sőt kiütések, hajhullás is jelentkezhet hetekkel a betegség lezajlása után. A COVID-19 bár elsősorban a tüdő betegsége, más szerveket is károsíthat, ezzel növelve a hosszútávú egészségügyi problémák kockázatát:

  • Szív: képalkotó eljárásokkal szívizomzat-károsodást lehet kimutatni, akár azoknál a pácienseknél is, akik enyhe tünetekekel vészelték át a betegséget. Ezen izomeltérések emelhetik a szívelégtelenség és egyéb szívszövődmények kialakulásának kockázatát.
  • Tüdő: a fertőzötteknél kialakuló tüdőgyulladás gyakran eredményezi a tüdő légcseréjét végző alkotói, ún. alveolusok hosszú távú károsodását, ezzel hosszútávú légzési problémákat okozva.
  • Agy: még fiatalkorúaknál is leírták a stroke, fokozott görcskészség és Guillain-Barre-szindróma kialakulását – ezen utóbbi egy olyan állapot, ami átmeneti bénulást okozhat az alsó végtagtól kezdődően. A COVID-19 a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját is fokozza.
  • Alvadási és érrendszeri károsodás: a fertőzés fokozza a vérrögök kialakulásának veszélyét, így szívizom és agyi területek elhalását (infarktus, stroke) okozhatja. A vérrögök azonban tüdő-, máj- és veseérintettséghez is vezethetnek, ugyancsak hosszú távú eltéréseket eredményezve.
  covid-19-utani-kivizsgalasi-csomag

  A COVID-19 betegség átvészelése után minimum egy hónappal, akár hat héttel érdemes állapotfelmérést végezni, ami a vese, máj, alvadási eltérések vizsgálatára laboratóriumi vérvétellel keres adatot, a szívizom-károsodást kardiológus által végzett szívultrahanggal méri fel, valamint kontrasztanyag nélkül készített tüdő CT-vel vizsgálja a légzőrendszer állapotát. Természetesen bárhol merül fel elváltozás, további vizsgálatot javasolhat a diagnosztikát és felmérést végző szakorvos.

  A COVID-19 utáni kivizsgálási csomagunk díja 87.000 Ft.

  A csomag igénybevételének feltételei:

  • leghamarabb az első tünettől számított 4 hét elteltével vehető igénybe, amennyiben nincs aktív tünet
  • a páciensnek rendelkeznie kell 1 db negatív PCR-teszttel vagy antigén gyorsteszttel

  A COVID-19 utáni kivizsgálási csomag tartalma:

  • laborvizsgálat COVID-19-specifikus tételekkel
  • alacsony dózisú mellkas-CT
  • kardiológiai szakorvosi vizsgálat és szívultrahang
  • SARS-CoV-2- Quant IgG vizsgálat

  Sportoláshoz való visszatérés COVID-19 fertőzés után

  A jelen pandémiát okozó koronavírus tünetmentes fertőzés esetén is veszélyt jelenthet a szívizomra. A koronavírus-fertőzés gyakran okoz szívizomgyulladást, melynek szövődményeként felléphet a szívizomzat tartós károsodása. Ezért mindenképpen elővigyázatosan kell eljárni, amikor a gyógyulás után visszatérünk sporttevékenységeinkhez.

  Az amatőr és a profi sportolók között a betegség nem válogat – a COVID PCR-pozitív élsportolók közel 40%-nál mutattak ki szívizomgyulladást. De a profi sportolókra sportegészségügyi előírások vonatkoznak, valamint kötelező vizsgálatokon kell átesniük, mielőtt visszatérnek edzéstervükhöz, így bizonyos tekintetben nagyobb biztonságban vannak, mint az amatőr sportolók.

  Vírusfertőzés alatt és a COVID-19-ből való teljes felgyógyulás utáni 4 héten belül az intenzív sporttevékenység ellenjavallt még tünetmentesség esetén is! A sportba való visszatérésnek kivételesen óvatosnak és fokozatosnak kell lennie: ha a régi panaszok visszatérnek, bármilyen új panasz jelentkezik, fokozott pulzusválasz, ájulásérzés vagy fáradékonyság szab gátat a mozgásnak, haladéktalanul szakemberhez kell fordulni.

  Ha a kardiológiai, pulmonológiai, belgyógyászati értékelés kóros adatokat tár fel akkor annak a következménye lehet további pihenő, illetve gyógykezelés a teljes gyógyulásig. Maximális munkapulzus meghatározásával sor kerülhet a sportterhelés átmeneti korlátozására gondozásba vétellel. A feltárt szövődmények függvényében a sport minősége is elbírálásra kerül: statikus terhelés, dinamikus igénybevétel, ill. a kontaktsportok okozta rizikó egyaránt revideálandó az újrakezdés előtt.

  Intézetünkben maximálisan eleget teszünk a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek, és a koronavírus elleni lehetséges védekezés számos formáját foganatosítjuk.
  A Budai Egészségközpont vonatkozó betegbiztonsági protokollja 
  itt érhető el.