A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Myelopathia vizsgálat

Mi a myelopathia vizsgálat?

A myelopathia vizsgálat a gerincvelőt alkotó felszálló, érzeteket vezető és a leszálló, mozgató parancsokat az izomzat fele továbbító idegpályák működéséről szolgáltat adatokat. A gerinc betegségeiben sokszor érik káros hatások a gerincvelőt, ezért a módszert gyakran használjuk a bekövetkezett sérülés felmérésére.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A vizsgálat két különböző módszerből áll, a gerinc összes szakaszára alkalmazzuk, ezáltal a velőállomány sérülésének lokalizációját is elvégezzük.

Első lépésként szomatoszenzoros kiváltott válasz (SEP) vizsgálatot végzünk, ezzel jellemezve a felszálló, érzeteket vezető idegpályák működését. Egy érző ideget ingerlünk kis erősségű elektromos árammal, és a beteg fejére, előzetes tisztítás után felragasztott elektróddal regisztráljuk az agy érzeteket feldolgozó régiójában a perifériás ingerlés által előidézett elektromos potenciált, választ. A módszer többszörös ingerlést igényel, mivel a felhasznált készülék átlagolással választja ki és erősíti fel a hasznos adatokat az agy háttérműködéséből. Az ingerlés és a válasz között eltelt időtartam a fő paraméter, ez az idő jelentős növekedést mutat a gerincvelő sérüléseiben. A vizsgálat akkor releváns, ha a perifériás idegek épek, ezért célszerű előzetes electroneurographiat végezni.

A mozgató funkciót továbbító idegpályák vezetési idejét motoros kiváltott válasszal (MEP) vizsgáljuk, ez a második lépése a myelopathia vizsgálatnak. Tulajdonképpen nem kiváltott válaszról van szó, mert nem a központi idegrendszer egy ingerre adott válaszát vizsgáljuk, hanem a mozgató funkcióval rendelkező agykérget ingereljük transzcraniális mágneses ingerlővel és a végtagokon, egy célizmon regisztráljuk az így előidézett potenciált. Itt is az ingerlés és a válasz között eltelt időt mérjük, ennek hossza is módosul a velő betegségeiben. Ez utóbbi vizsgálat része a perifériás motoros vezetési idő meghatározása is, igy határozható meg a velőben a vezetősi idő. A vizsgálat akkor rendelkezik jelentős információtartalommal, ha kizárható a központi idegrendszer gerincvelő fölötti részének vezetést befolyásoló érintettsége. Gerincgyógyászatban a módszer gerinccsatorna szűkületek jellemzésében, gyulladásos kórképekben (myelitis, discitis), fejlődési rendellenességekben stb. alkalmazható.

Milyen eszközzel végezzük a vizsgálatot?

A vizsgálatokat EMS Surpass LT négycsatornás ENG/EMG/EP rendszerrel és MagVenture R20 transzkraniális mágneses ingerlővel végezzük.

Felkészülés a vizsgálatra

A páciensnek 60 percig szükséges ülő-fekvő helyzetben maradnia. A vizsgálat kis kellemetlenséget okoz, de nem nevezhető fájdalmasnak. Ellenjavallatként felsorolandók a súlyos szívritmuszavarok, epilepszia, illetve a különböző beültetett elektronikus készülékek, amelyekben a nagy energiájú, gyorsan változó mágneses tér kárt okozhat.

Javasoljuk betegeinknek, hogy a vizsgálatra frissen mosott hajjal és végtagokkal jöjjön, testápolót ne alkalmazzon.