A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Schroth terápia

Schroth terápia

A Schroth terápia egy olyan komplex kezelési forma, mely az egyik leghatékonyabb gyógymód lehet a gerincferdüléses betegek számára. A Schroth terápia megalkotójáról, Katharina Schroth német gyógytornászról kapta a nevét.
A gerincferdülés (scoliosis) nem tévesztendő össze a hanyagtartással; míg az utóbbi odafigyeléssel korrigálható, a gerincferdülés esetében egy olyan 3 dimenziós elváltozásról van szó, mely többnyire visszafordíthatatlan csigolya-károsodásként jelentkezik. A 3D-s eltérésnek megfelelően a módszer úgy lett kifejlesztve, hogy a gerincben lévő torziót mind a három irányban kezelje.

A terápia lényege, hogy a gerincet a maximális nyújthatóságán keresztül, légzéssel egybekötve beállítsuk a középpontba, és ebből a korrekciós helyzetből a páciens aktívan indítsa meg az izomerősítést és az izmok nyújtását. Elengedhetetlen a fűző (úgynevezett korzett) viselése, amely passzívan segíti elő a már elért eredmények megtartását, a gerincdeformitás következtében kialakult bordapúpok csökkenését. Az aktív és passzív módszereket egybevetve, gerincferdülés esetében a nap 24 óráját felölelő kezelésről beszélhetünk.

Hogy történik a kezelés?

A gerincferdülést célszerű már a növekedési szakasz korai fázisában, 10 fok feletti görbület esetén elkezdeni, hiszen amíg a fejlődési szakaszban a csontnövekedés nem zárult le, a görbületek csökkenthetők, az állapotromlás lassítható. A csontnövekedés befejeződése után azonban a már kialakult görbületeken változtatni nem (vagy csak kis mértékben) lehet, viszont a későbbi progresszió ebben az esetben is megelőzhető.
Bármelyik esetről is legyen szó a Schroth terápia segít a deformitás okozta fájdalmakat megszüntetni vagy enyhíteni és a gerincben végbemenő degenerációt csökkenteni, lassítani.

Fontos tudni, hogy ez a kezelési módszer gyermek- és felnőtt korban egyaránt ajánlott. Korosztálytól függetlenül érdemes tehát felkeresni egy ortopéd szakorvost, majd a gerincferdülés megállapítása után a lehető leghamarabb elkezdeni a gyógytornát. 

A terápiát minden esetben egy alapos állapotfelmérés előz meg, melyben megvizsgálják a gerincet, valamint a szív- és érrendszert is. Mint minden gyógytornakezelés, a Schroth terápia is egyénre szabott.
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.