• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Lágyék-, köldök, hasfali sérv rekonstrukció

  Sérvnek nevezzük a hasfal veleszületett vagy szerzett hiányának (defektusának) következtében kialakuló betegséget, mely során a hasüregi szerv a sérvkapun keresztül a hashártyát maga előtt tolva (sérvtömlő) a hasüregen kívülre kerül. Megkülönböztetünk hasfali, lágyék-, comb- és ritka sérveket.

  A hasfali sérvek alatt leggyakrabban a köldök- és epigastriális (gyomortáji) sérveket értjük. Hasi műtétek hegében szintén hasfali sérv alakulhat ki a hasfal hegessége, gyengesége következtében. Ezeket a sérveket hegsérvnek nevezzük. 

  A lágyékcsatornán át kitüremkedő lágyéksérv a hasfal egy természetes nyílásában alakul ki: a lágyékcsatornában. A férfiaknál a lágyékcsatornán át száll le a here, itt halad az ondóvezeték és a herét ellátó artéria és véna. Amennyiben a lágyéksérv megnagyobbodik, ún. inguinoscrotalis, azaz heresérv alakul ki. Hölgyeknél a kerek méhszalag halad át a lágyékcsatornán.  A combsérv ritka, de gyakrabban fordul elő hölgyeknél. A lágyék szalag alatt combra futó érképletek csatornájában alakul ki.

  sérv

  A műtéti kezelés leírása

  A sérvek műtéti megoldása során a sérvkapun keresztül előboltosuló sérvtömlőt és tartalmát a hasüregbe visszahelyezzük, majd a sérvkaput szűkítjük vagy zárjuk. A beavatkozást végezhetjük laparoszkópos módon vagy nyitott műtéti technikával. Az optimális műtéti megoldás kiválasztása a páciens és sebész konzultációja során történik, az egészségügyi dokumentációk áttekintését és a részletes fizikális vizsgálatot követően, szem előtt tartva minden esetben a hazai és nemzetközi szakmai irányelveket.

  sérv rekonstrukció

  Milyen megoldások lehetségesek?

  Hasfali sérv, nyitott technika:

  • Spitzy műtét köldöksérv esetén: ívelt köldök körüli metszésből a hasfal zárása és szövetbarát műanyag háló segítségével megerősítése történik.
  • Egyéb hasfali sérvek: a hasfal zárása, szövetbarát műanyag háló segítségével megerősítése történik.
  • Rectus diastasis műtétje során az egyenes hasizmok varratsorral történő összehúzása történik, szükség esetén ezt követően háló implantációra kerül sor.

  Hasfali sérv, laparoscopos technika:

  • IPOM: a hasüreg felől a sérvtömlő visszahúzása, szükség esetén a sérvkapu zárása és szövetbarát műanyag háló rögzítése történik. 

  Lágyék sérv, nyitott technika:

  • Lichtenstein műtét: hagyományos nyitott technika. 5-10 cm-es lágyéki ferde lefutási metszést követően a sérvtömlő kipreparálásra, majd zárásra kerül. Minden esetben ellenőrzésre kerül a sérvtömlő tartalma. A sérvkapu beszűkítése és a hasfal megerősítése után műanyag háló beültetése szükséges, amelyet varratok rögzítenek. Néhány kivételes esetben el lehet tekinteni a háló behelyezésétől (például fiatal hölgyek esetében), ez a Shouldice műtét. Ha szükséges, szívódrain visszahagyása mellett, a bőr alatti réteg felszívódó, a bőr nem felszívódó varratsorral kerül zárásra.

  Lágyék sérv, laparoscopos technika:

  • TEP (total extraperitoneal repair): a köldökben 10 mm-es, a középvonalban a szeméremcsont felett és pár centiméterrel magasabban 5-5 mm-es trokárok (fém vagy műanyag cső, amin keresztül kamera és eszközök vezethetők be) kerülnek behelyezésre az egyenes hasizom ínas rekeszébe, és a hasfal rétegei között (Retzius tér) széndioxiddal kialakított térben történik a sérvtömlő visszahúzása, és a háló behelyezése. Hasüregi behatolás nincs ennél a technikánál. A hálót ebben az esetben nem szükséges rögzíteni, mivel a hasfal összefekvő rétegei helyben tartják. 
  • TAPP (transabdominal preperitoneal repair): a köldökben és a hasfalon 10 mm-es,  illetve egy 5 mm-es trokár (fém vagy műanyag cső, amin keresztül kamera és eszközök vezethetők be) kerül behelyezésre. A hasüreg széndioxiddal való feltöltése után a hashártyagyulladás megnyitása, a sérvtömlő visszahúzása, majd háló felhelyezése történik, ami kapcsokkal kerül rögzítésre.

  Hogyan vehetem igénybe az ellátást?

  A tervezett műtétek esetében is igaz, hogy a beteg biztonsága az első, ennek érdekében a betegnek a legoptimálisabb állapotban kell átesnie az operáción. A műtét előtti kivizsgálás célja, hogy paciensünk ismert, esetleg ismeretlen betegségeiről, azok állapotáról képet kapjunk. A vizsgálatok általános része a labor, az EKG és a képalkotó vizsgálatok, melyeket kiegészítünk a beteg társbetegségeinek további vizsgálataival, esetleg szakorvosi véleményeket kérünk a fennálló társbetegségek műtét körüli ellátását illetően, ha szükséges.

  Felmerülő, nem a műtéttel összefüggő gyulladások, pl. gennyes mandula, húgyúti fertőzések, nőgyógyászati jellegű gyulladások kiemelt jelentőségűek. Műtét előtti (preoperatív) kezelésük fontos, mert fertőzés forrásaként szerepelhetnek, amelyből a kórokozók a véráram útján eljuthatnak a műtét területére, és a műtét utáni napokban sebgennyedést okozhatnak, lerontva ezzel a műtét sikerét.

  A beavatkozás előtti vizsgálatokat a Királyhágó utcai egészségközpontunkban előzetes időpontfoglalás alapján biztosítjuk:

  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport + Rh-ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA ( 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk)
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Hasi ultrahang
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Indokolt esetben gasztroenterológiai konzultáció és endoscopia
  • Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat – csak a Budai Egészségközpont aneszteziológusának véleményét fogadjuk el.

   

  A beavatkozást végző orvosok

  Informatikai rendszer megújulás

  ×

  Átmenetileg szünetel az online foglalás. Részletek