• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Herevízsérv (hydrocele) eltávolítása

  A hereburokban összegyűlt folyadékgyülem, az úgynevezett herevízsérv (hydrocele) veleszületett rendellenesség, gyulladás, sérülés, daganat következménye lehet, de nagyon gyakran a betegség kialakulásának oka ismeretlen marad. A folyadékgyülem nagyságától és kiterjedésétől függően zavarhatja a mindennapi tevékenységében, okozhat fájdalmakat, visszatérő lágyéktáji fertőzéseket, vagy nyomásérzetet, illetve későbbi következményként herekárosodást is.
   

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  A gyakorlatban a hydrocele kezelésében kétféle eljárási módszer létezik. Az egyik a folyadékgyülem leszívása, a másik lehetőség annak műtéti megoldása. Leszívás esetén injekciós tű, illetőleg fecskendő segítségével a hydrocele folyadék leszívással eltávolítható. Ez a beavatkozás csak rövid távú eredményt hoz, mivel a folyadék gyorsan utántermelődik. Ezért inkább a műtéti megoldást végzik a leggyakrabban.

  A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető. A herezacskón vagy a lágyékhajlatban történő metszéssel a here a burkaival együtt feltárásra kerül. A burok megnyitása után a folyadék leszívásra kerül, majd a kifordított (esetenként megkisebbített) burkok összevarrásával az esetek döntő többségében a herevízsérv kiújulása megakadályozható.
   

  Milyen szövődmények léphetnek fel?

  A lágyrészek gyulladás következtében kialakuló szöveti duzzanata és a seb gyógyulásának zavarai biztonsággal nem zárhatóak ki. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a here, az ondóvezeték, vagy a herét tápláló véredények és idegek sérülhetnek. Egy esetlegesen műtét közben felfedezett lágyéksérvben húzódó bélkacs megsérülhet a beavatkozás alatt. Ennek kapcsán a műtét kiterjesztése, igen ritka esetekben hasi feltárás is szóba jöhet. A beavatkozás, illetve gyulladás okozta következmények vezethetnek a nemzőképesség csökkenéséhez is. Mellékheregyulladás után általában akkor léphet fel meddőség, ha a másik here már korábban károsodott. A lágy szövetek között ritkán vérömleny alakulhat ki, ami általában spontán felszívódik, ritkán műtéti feltárást igényel. A műtéti beavatkozás igen kivételes esetben a here elvesztését is eredményezheti.

  Minden sebészeti beavatkozást követően fennáll a thrombosis (véredényekben történő vérrög) képződésének veszélye. Amennyiben megelőző vagy kísérő betegségek (szív, keringési, tüdő, máj, véralvadási zavarok) szerepelnek a kórelőzményben a thrombosis kialakulásának veszélye fokozott. A fentiek miatt a műtét alatt és azt követően thrombosist megelőző beavatkozások alkalmazására kerül sor.

  A kórházi bennfekvés során a műtéti előkészítő és kísérő beavatkozások egyike sem tekinthető kockázatmentesnek. Az injekciók és infúziók ritkán helyi szöveti károsodásokat (injekció okozta tályog, hegesedés, ideggyulladás, vénafalgyulladás) okozhatnak. Amennyiben vér vagy vérkészítmények adása válik szükségessé a fertőződés lehetősége pl. hepatitis vírussal (májgyulladás), és rendkívül ritka esetben (kb. 1:1 millióhoz gyakorisággal) HIV vírussal (AIDS) abszolút értelemben nem zárható ki.

  A seb gyógyulásának ütemét és a komplikáció minimalizálását a megfelelő pihenési fázis betartásával ön is segítheti. Tilos az ülőfürdőzés, szaunázás, sportaktivitás, szexuális igénybevétel a műtétet követő első két hétben. Zuhanyzás megengedett, könnyed ruhanemű viselése ajánlott.

   

  A beavatkozást végző orvosok

  Tájékoztatás rendszerátállásról

  ×

  Üzemszünet október 14. 20:00-tól október 17. 24:00-ig. Részletek