• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Húgycső- és hólyagtükrözés (urethrocystoscopia)

  Amennyiben panaszai a húgycső vagy a húgyhólyag megbetegedésére utalnak, tükrözéses vizsgálatot javaslunk (urethrocystoscopia). Ez az optikus vizsgálóeszköz lehetővé teszi a húgycső és a hólyag alapos áttekintését. A vizsgálat során a különböző szervekből mintavétel is történhet szövettani és laborvizsgálatok céljából.
   

  A tükrözés menete

  Nőbeteg esetén az eszköz az egyenes húgycsövön keresztül általában könnyedén a hólyagba bevezethető, különösebb fájdalommal nem társul. Férfiaknál, a hosszabb és kanyargósabb húgycső miatt a vizsgálat némi kényelmetlenséggel jár együtt.

  A beavatkozás előkészítése során a húgycső külső nyílásának környékét megfelelően fertőtlenítjük, sterilen elhatároljuk. A vizsgálat előtt síkosító anyagot fecskendezünk a húgycsőbe, melynek fájdalomcsillapító és fertőzéscsökkentő hatása is van. Néhány perc várakozás után az optikus eszközt szemkontroll mellett vezetjük a húgycsövön keresztül a hólyagba. A bevezetés során teljes hosszában áttekintjük a húgycsövet, majd folyadékkal történő feltöltést követően a hólyagot vizsgáljuk meg.

  A húgycső, hólyag áttekintése során számos kóros eltérést találhatunk (pl. húgycsőszűkület, hólyagdaganat, gyulladásos elváltozás, hólyagkő, fejlődési rendellenesség). A vizsgálat általában csak néhány percig tart.

  Bizonyos esetekben, amikor a pácines ezt kifejezetten kéri, illetve ha egyidejűleg egyéb diagnosztikus vagy terápiás beavatkozást is tervezünk (szöveti mintavétel, vérzéscsillapítás, kisméretű hólyagkő eltávolítása, húgyvezető katéter/sztent felhelyezése és eltávolítása, retrograd pyelographiás/ kontrasztanyagos húgyútfestés vizsgálat), a beavatkozás altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik. Ezt minden alkalommal külön is megbeszéljük Önnel.
   

  Milyen szövődményekkel kell számolni?

  Szövődmények ritkán jelentkeznek. Amennyiben az Ön kísérőbetegségei (véralvadási zavarok, vese- illetve húgyúti gyulladások) a beavatkozás veszélyét növelik, ezek kockázatát Önnel a vizsgálat előtt megbeszéljük, szükség esetén kezeljük (pl. vércukor beállítás, antibiotikus kezelés, véralvadásgátló le/ átállítása).
  A tükrözést követő órákban és napokban, a nyálkahártya felületes sérülése miatt a vizelés kellemetlen, esetenként fájdalmas lehet, vizelete véressé válhat. Ezek a jelenségek önmagukban nem kóros elváltozások. A legfontosabb a bő folyadékbevitel, hiszen a vizeletkiáramlás gyakoriságának fokozásával a fájdalom is hamarabb szűnik. Hegesedéssel gyógyuló (striktúra) húgycső-nyálkahártyasérülés nagyon ritka esetszámban fordul csak elő.

  A beavatkozás során előfordulhat a húgycső - és a hólyagfal oly mértékű sérülése (kilyukadása, ún. perforáció), amely nagyon ritkán műtéti ellátást is igényelhet. Leggyakrabban katéter felhelyezése, viselése mellett pár nap alatt spontán gyógyul.

  Vesemedencegyulladás, férfiaknál prosztata - vagy mellékheregyulladás szintén nagyon ritka, de megjegyzendő szövődmény lehet. Ezek gyógyszeres kezelést igényelnek. Egyoldali mellékheregyulladás esetén a nemzőképesség megtartott, amennyiben az ellenoldali here működése ép. Kétoldali mellékheregyulladás, mely nemzőképtelenséghez vezet, rendkívül ritkán fordul elő. Fontos a mielőbbi kezelés megkezdése és szoros kontroll.

  Amennyiben a vizsgálattal együtt, a korábbiakban említett módon valamilyen beavatkozás is történik, a kezelés után utóvérzés jelentkezhet.
  A hólyagtükrözés következtében a későbbiekben ritkán húgycsőszűkület is kialakulhat.

  Minden fent megnevezett szövődmény további kezelést tehet szükségessé, adott esetben műtéti feltárásra is sor kerülhet.
   

  Hogyan vehetem igénybe az ellátást?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás vagy beutalás szükséges.
  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.

  Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:

  • Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat

  A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető, vagy hozott leleletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:

  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vizelettenyésztés, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport+Rh ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk


  Amennyiben a felsoroltakon túl a beavatkozás előtt további vizsgálat szükséges urológusa vagy aneszteziológusa egyezteti Önnel.

   

  A beavatkozást végző orvosok

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Helló Nyár! Helló Egészség!

  20% kedvezménnyel vegye igénybe nyári egészségkampányunk számos szakorvosi vizsgálatát Nagy Jenő utcai vagy Váci úti rendelőnkben!